Εθνική: Άντλησε 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,9%

Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η ζήτηση για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής με την απόδοση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3%.

Η τελική κάλυψη ανήλθε στα 750 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα πρώτα τριάντα λεπτά, τα βιβλία προσφορών είχαν συγκεντρώσει συνολικό ενδιαφέρον €0,7 δισ., που αυξήθηκε σε €1,25 δισ. μέσα στην πρώτη ώρα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για την δυναμική της συναλλαγής. Μέχρι τις 12:30 η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα €2 δισ – στο σημείο αυτό η ΕΤΕ

αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη των αναδόχων τραπεζών να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της απόδοσης στα επίπεδα του 3% και οριστικοποίηση του μεγέθους στα €750 εκατ..

Παράλληλα οι ανάδοχες τράπεζες ειδοποίησαν τους επενδυτές ότι τα βιβλία θα κλείσουν στις 13:15 Ελλάδος. Παρά την επανεκτίμηση της απόδοσης η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή στα επίπεδα των €2 δισ., επιτρέποντας στην ΕΤΕ να οριστικοποιήσει την απόδοση στο 2,90%.

Η ΕΤΕ βολιδοσκόπησε τις προθέσεις επιλεγμένων επενδυτών τον Ιούλιο – προχωρώντας παράλληλα με όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν για την προετοιμασία της συναλλαγής. Η θερμή υποστήριξη των επενδυτών αποτέλεσε το έναυσμα για την απόφαση της προηγούμενης Τρίτης, με την οποία στελέχη της τράπεζας προχώρησαν σε συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Μιλάνο. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα και η Τράπεζα βασιζόμενη στην καλή ανταπόκριση των επενδυτών, αποφάσισε να ανοίξει τα βιβλία προσφορών στις 10:00 Ελλάδος, με αρχική εκτίμηση για την απόδοση στα επίπεδα του 3,25%.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 13:45 Ελλάδος, συγκεντρώνοντας συνολικές προσφορές άνω των €2 δισ. από περισσότερους από 140 επενδυτές.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής από το 2009, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της τράπεζας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Η έκδοση αποτελεί την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014 και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την απεμπλοκή της Τράπεζας από την μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Η θερμή υποδοχή της συναλλαγής από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα