Πούτιν: Ο Τίλερσον κάνει τελευταία... κακές παρέες

Το 2013 ο τότε επικεφαλής της Exxon Mobil βραβευόταν με το ανώτατο μετάλλιο που επιφυλάσσει η Ρωσία για ξένους υπήκοους. Από τότε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο Ρεξ Τίλερσον είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τοποθέτηση που αρχικά χαροποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη

συνέχεια όμως του επιφύλαξε απογοήτευση σε ό,τι αφορά την αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε δε μειδιώντας, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φαίνεται να παρασύρεται «από κακές παρέες που τον τραβούν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Ελπίζω όμως ότι ο άνεμος συνεργασίας και φιλίας θα τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο τελικά», είπε ο Ρώσος ηγέτης σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση Τράμπ, με τους δυο δύο πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου βρίσκονται σε πορεία αυξανόμενης σύγκρουσης μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Κογκρέσο στη Ρωσία. Οισχέσεις τους εντείνονται ακόμα περισσότερο λόγω και της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα και της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Τίλερσον, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας των ΗΠΑ στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1999 με τον πρωθυπουργό Πούτιν σε ένα απομακρυσμένο νησί της Άπω Ανατολής, όπου το Exxon έχει ένα μεγάλο έργο.

Το 2011, ο Πούτιν προήδρευσε προσωπικά στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Exxon και της κρατικής εταιρείας Rosneft, η οποία έδωσε στην αμερικανική εταιρεία πρόσβαση σε δυνητικά δεκάδες δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα της Αρκτικής.

Δυο χρόνια μετά βράβευσε τον Τίλερσον με το «Βραβείο Φιλίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα