Πόσο μειώθηκαν τα αεροπορικά ταξίδια των Ελλήνων μέσα στην κρίση

Της Στεφανίας Σούκη

Οι Έλληνες θέλουν αλλά δεν μπορούν πλέον να κάνουν αεροπορικά ταξίδια.

Αυτό τουλάχιστον ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που πραγματοποίησε η Prognosis για λογαριασμό της airtickets.gr, της γνωστής εταιρείας διαδικτυακών κρατήσεων.

Τα νέα δεδομένα, με βασικό σημείο αναφοράς την «αβεβαιότητα», επηρεάζουν την στάση των πελατών και τη διαδικασία που ακολουθούν ως προς τις κρατήσεις

αεροπορικών εισιτηρίων. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ο μέσος όρος αεροπορικών ταξιδιών που κάνουν συνήθως το χρόνο, εμφανίζει πτώση με 2,4 ταξίδια το 2016 έναντι 4,3 το 2013.

Η αίσθηση και η επιθυμία του πληθυσμού για 1-2 ταξίδια σε ετήσια βάση είναι εμφανής, χωρίς όμως να δηλώνουν ότι αυτό ήταν εφικτό τον τελευταίο χρόνο (2015).

Η συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα capital controls, έχει επηρεάσει την συμπεριφορά του πληθυσμού ως προς τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Σημαντική μείωση του αριθμού των ταξιδίων τον τελευταίο χρόνο εμφανίζουν και όσοι έκαναν συνήθως ένα αεροπορικό ταξίδι (26%) ή δυο (32%). Από όσους έκαναν ένα ταξίδι, 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έκαναν κανένα το 2015, ενώ από όσους έκαναν δύο ταξίδια το 62% έκανε μόνο ένα το 2015. Συνολικά το 55% αυτών των ομάδων έκανε λιγότερα αεροπορικά ταξίδια.

Από το σύνολο των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 48% κλείνει τα αεροπορικά του εισιτήρια μέσω διαδικτύου, είτε από κάποιο online ταξιδιωτικό γραφείο, είτε απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.

Βασικό κριτήριο επιλογής των πελατών, τόσο του τρόπου που ακολουθούν για να κάνουν μια κράτηση εισιτηρίου όσο και της τελικής τους επιλογής από όπου θα κάνουν την κράτηση, εμφανίζεται να είναι το οικονομικό με κύριες απαντήσεις «να έχει καλές προσφορές» και «να βρίσκεις καλές τιμές, φθηνότερα εισιτήρια».

Επίσης, ενώ ο βαθμός εξοικείωσης του πληθυσμού με το διαδίκτυο έχει φτάσει στο 72% , στην προκυμμένη περίπτωση δεν μεταφράζεται σε αύξηση διαδικτυακών κρατήσεων εισιτηρίων.

Επισημαίνεται ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας περιλάμβανε τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.040 συνολικά κατοίκων συγκεκριμένων περιοχών με αρχικό φίλτρο τα άτομα 18-64. Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 51% ήταν γυναίκες ενώ το 49% άνδρες. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από 07/03 έως 11/03/2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα