Πόσα δισ. ευρώ πρέπει να χαθούν ακόμα στις τράπεζες κ. Αντιπρόεδρε;

Το περασμένο φθινόπωρο, ύστερα από το δραματικό καλοκαίρι, οι τιμές των ελληνικές τραπεζικών μετοχών μηδένισαν.
Χάθηκαν περί τα 30 δισ. ευρώ, των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014. Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις που χάθηκαν υπολογίζονται περί τα 30 δισ. ευρώ. Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τον σημερινό πρωθυπουργό και τα όσα ακολούθησαν οι ξένοι προσέφεραν άλλα 5 δισ. Ευρώ,

ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν από τον ΕSM επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.

Μεγάλα αμερικανικά funds τοποθέτησαν πάλι κεφάλαια και λίγες ημέρες πριν, στα μέσα Ιανουαρίου επενδυτές όπως ο κ. Paulson δήλωναν ότι, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις. Το μετάνιωσε ο ίδιος όταν μερικές ημέρες πριν πραγματοποιήθηκε αλλαγή στο δ.σ τράπεζας, ύστερα από απαίτηση της κυβέρνησης.

Τίποτα δεν κατάλαβε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης από το περασμένο καλοκαίρι; Πόσα δισ. ευρώ πρέπει να χαθούν ακόμα στον πύθο των Δαναΐδων της σημερινής κυβέρνησης; Γιατί, όμως, αναφερόμαστε στην αντιπροεδρία ; Διότι εδώ και ημέρες οι τραπεζικές μετοχές φθάνουν να χάνουν έως 50%. Όπως καταλαβαίνουν καλά κάποιοι αν χαθούν αυτή τη φορά τα λεφτά η Ελλάδα θα τεθεί στο περιθώριο. Η αντίδραση της αντιπροεδρίας ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη για το οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να στείλει μήνυμα στους δανειστές" οτι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να είναι ατέρμονες".

Πάντα φταίνε οι άλλοι. Ποτέ εμείς. Κανείς δεν ανέφερε τι κάνουμε εμείς για το ασφαλιστικό, τους αγρότες.

Αποτέλεσε άραγε αντικείμενο της σύσκεψης τι θα συμβεί με τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια; Όχι. Ανέφερε κανείς γιατί οι ξένοι επενδυτές πωλούν τώρα τις μετοχές αναμένοντας εξελίξεις; Όχι.

Τα μηνύματα, όμως, από τους ξένους επενδυτές πάνε κατευθείαν στις διοικήσεις των τραπεζών όπου τους ρωτούν για την στρατηγική σε συγκεκριμένους τομείς. Αν δεν καταλαβαίνει ο κ. Δραγασάκης τι θα σημάνει για τις τράπεζες το ερχόμενο διάστημα, ας φωνάξει κάποιους που καταλαβαίνουν. Άλλωστε και το καλοκαίρι που ήταν πάλι παρών, δεν αποφεύχθηκαν τα capital controls.

Keywords
Τυχαία Θέματα