Πώς Βρετανία και ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία και μετά το Brexit

Μπορεί η Βρετανία να αποφάσισε την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, δεν μπορεί να ακολουθήσει το δικό της δρόμο πριν το διαζύγιο οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όσον αφορά το εμπόριο, τους τελωνειακούς ελέγχους, την άμυνα και την παγκόσμια ροή κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και μετά το Brexit επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Το ερώτημα όμως

είναι πως;

1. Υπάρχει οδικός χάρτης για το Brexit;

Όχι πραγματικά, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν είχε εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι τώρα και κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησής της. Ενδεικτικό όμως του τι θα μπορούσε να συμβεί είναι οι σχέσεις της ΕΕ με τρεις άλλες χώρες, τη Νορβηγία, τον Καναδάς και την Ελβετία που δεν είναι μέλη της. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

2. Πως θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτά τα μοντέλα;

Όπως η Νορβηγία, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πληρώσει την ΕΕ για να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής ζώνης ώστε να παραμείνει στην ενιαία αγορά, αλλά να μην έχει «λόγο» στον τρόπου που θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

Όπως η Ελβετία έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πετύχει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και δεκάδες ειδικές συμφωνίες με την ΕΕ, μια διαδικασία που στην περίπτωση της Ελβετίας δεν καλύπτει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Όπως ο Καναδάς, έτσι και το Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιδιώξει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που θα εξαλείψει τα περισσότερα τιμολόγια, αλλά δεν μπορεί να διατηρήσει τα λεγόμενα δικαιώματα διαβατηρίου που κάνει το Λονδίνο μια οικονομική πρωτεύουσα.

3. Ποιο μοντέλο θα δώσει τον έλεγχο Ηνωμένου Βασιλείου της μετανάστευσης;

Το πιο πιθανό είναι αυτό του Καναδά. Η συμφωνία του με την ΕΕ επικεντρώνεται στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και υπηρεσιών και όχι των ανθρώπων ή του κεφαλαίου.

4. Γιατί είναι το μεταναστευτικό τόσο σημαντικό;

Η λαϊκή οργή κατά των μεταναστών κυρίως από την Πολωνία, συνέβαλε στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η ΕΕ επιμένει ότι κάθε χώρα που θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά πρέπει να είναι σύμφωνη με την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων. Η Νορνηγία και η Ελβετία έχουν αποδεχτεί την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ, αν και η Νορβηγία μπορεί να αναστείλει προσωρινά τις τέσσερις ελευθερίες στην περίπτωση «σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δυσκολιών». Αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης» είναι κάτι που οι πολέμιοι της ΕΕ θέλουν για την Βρετανία.

5. Ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν;

Δύο ακόμα πιθανές διαδρομές για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν: Πρώτον, η συνεργασία με την ΕΕ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεύτερον μέσω της τελωνειακής ένωσης όπως συμβαίνει στην περίπτωση τηςΤουρκίας.

6. Τι είναι πιθανό να συμβεί;

Το μοντέλο της Νορβηγίας (που χρησιμοποιείται επίσης από την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) είναι και αυτό που είναι πιο πιθανό να ισχύσει, αλλά αυτό σημαίνει παράλληλα ότι έτσι θα διατηρηθούν πολλοί οικονομικοί δεσμοί, θα υπάρχουν πολλά όμοια χαρακτηριστικά με αυτά μιας χώρας που είναι μέλος στην ΕΕ, πράγματα δηλαδή που ο βρετανικός λαός απέρριψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα