Ιχθυοτροφεία και ξενοδοχεία στη μάχη για τα κόκκινα

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις και μικρά - μεσαία ξενοδοχεία σε λειτουργία θα αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα το 2017 από τις τράπεζες στη μάχη για τη μείωση των προβληματικών δανείων.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν δυναμικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το 2017, ενώ η πίεση που δέχονται από τις εποπτικές αρχές εντείνεται συνεχώς. Καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, οι τράπεζες

ετοιμάζοντας τη στρατηγική τους παραμερίζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα στεγαστικά δάνεια. Η δυναμική διαχείρισή τους δεν είναι σημείο αιχμής και για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων το βάρος πέφτει κυρίως στις ρυθμίσεις. Με εξαίρεση μεγάλα και ακριβά ακίνητα για τα οποία υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, όλα τα άλλα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με κατοικίες μπαίνουν... σε αναμονή, τόσο λόγω του κοινωνικού αντίκτυπου που έχει το ζήτημα όσο και λόγω εκκρεμοτήτων με το θεσμικό πλαίσιο.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών στις συναντήσεις που είχαν με το κουαρτέτο ζήτησαν τη ρύθμιση δύο ζητημάτων προκειμένου να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το πρώτο ήταν η νομική προστασία των στελεχών που θα εμπλακούν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Το αίτημα αυτό ικανοποιείται και θα περιληφθεί σχετική πρόβλεψη στον πτωχευτικό νόμο, ώστε να μην μπορούν τρίτα πρόσωπα να καταθέτουν μηνύσεις σε βάρος όσων υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και κουρέματα δανείων. Ανάλογη προστασία θα προβλέπεται και για στελέχη του Δημοσίου λόγω των αποφάσεων που θα πάρουν για διευθετήσεις δανείων.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν οι τράπεζες στο κουαρτέτο ήταν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι υπό εξέταση και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί, καθώς δεν πρόκειται για εύκολο θέμα. Οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να ανταποκριθούν στους φιλόδοξους στόχους που έχουν για τα κόκκινα δάνεια το 2017, θα αξιοποιήσουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία έχουν ωριμάσει οι σχετικές διαδικασίες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα ιθχυοτροφεία Νηρέας και Σελόντα, για τα οποία έχει ανατεθεί στις Αlvarez, Lazard και PcW να καταρτίσουν σχετική μελέτη. Η παράδοση της μελέτης αναμένεται να γίνει σε 1,5 με 2 μήνες και εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πουλήσουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ανακτώντας μεγάλο μέρος των χαμένων δανείων. Στο ίδιο πλαίσιο, οι τράπεζες εξετάζουν την πώληση και ομολογιακών δανείων προς επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν με μικρό discount σε ξένα funds βοηθώντας στην απομόχλευση των χαρτοφυλακίων τους.

Εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και καταστεί λειτουργικό στο σύνολό του, π.χ., με την άρση και των φορολογικών αντικινήτρων του Ν. 4172/2013 για διαγραφές δανείων από τις τράπεζες, το 2017 θα έχουμε τις πρώτες πωλήσεις προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Την αρχή φαίνεται ότι θα κάνει η Εurobank που προετοιμάζει για το 2017 την πώληση καλαθιού δανείων που θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά και καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Οσον αφορά την Alpha Bank, σχεδιάζει για το 2018 την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής τραπεζικής στην εταιρεία που συγκροτεί από κοινού με την Αctua. Η Εθνική δεν φαίνεται να έχει ούτε για το 2018 στον σχεδιασμό της την πώληση προβληματικών δανείων. Η τράπεζα προκρίνει το μοντέλο της εσωτερικής διαχείρισής τους, δίνοντας έμφαση στην πολιτική των ρυθμίσεων. H στρατηγική της Πειραιώς για τα κόκκινα δάνεια συναρτάται και με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα