Πώς ωφελεί την Κίνα η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Το παραδοσιακά «κακό παιδί» για το παγκόσμιο κλίμα, η Κίνα που αποτελεί τη χώρα που μολύνει το περιβάλλον περισσότερο από κάθε άλλη, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη κερδισμένη από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το Κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι αυτή η συμφωνία θα πλήξει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τις αμερικανικές επιχειρήσεις και εν γένει την οικονομία των ΗΠΑ,

ξεσηκώνοντας κύμα οργής τόσο εντός, όσο και εκτός αμερικανικών συνόρων.

Η είδηση ωστόσο φέρει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς δίνει την ευκαιρία στον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinpin, να ενισχύσει το προφίλ της χώρας του στο εξωτερικό.

«Οι δυσκολίες της Αμερικής αποτελούν τις ευκαιρίες της Κίνας», αναφέρει το ανώτατο στέλεχος της Greenpeace, Li Shu , στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η Κίνα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη χρήση άνθρακα. Η παραγωγή άνθρακα υποχώρησε κατά 1,7% το πρώτο δίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η χρήση άνθρακα παραμένει στα ύψη, καθιστώντας τον ασιατικό γίγαντα τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης και δημιουργίας αερίων του θερμοκηπίου.

Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο Li της Greenpeace, ανέφερε: «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρει η Κίνα τα σκήπτρα στην εκστρατεία για το κλίμα. Η χώρα, από το κακό παιδί που ήταν στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, μεταμορφώθηκε σε μια προσεκτική ηγέτιδα δύναμη στη Σύνοδο του Παρισιού, με τη δυναμική να αναδειχθεί σε έναν πραγματικό ηγέτη για την προστασία του κλίματος στην εποχή Τραμπ».

Το ίδιο συνέβη και μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP. Και τότε η Κίνα είχε αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «φύγουν από τη μέση».

Παράλληλα, η ΕΕ τείνει τώρα χείρα φιλίας προς την Κίνα, με τις δυο πλευρές να έχουν ήδη αποφασίσει να συνεργαστούν στενότερα χωρίς την Ουάσινγκτον. Εξάλλου και ο πρόεδρος της Κομισιόν πριν λίγο είπε ότι η συνεργασία με την Κίνα πρέπει να ενισχυθεί.

Τα οικονομικά οφέλη

Υπάρχουν όμως και οικονομικά οφέλη.

«Αν η πολιτική των ΗΠΑ μετακινηθεί προς όφελος των ορυκτών καυσίμων και σε βάρος των ανανεώσιμων, μακροπρόθεσμα η Κινα θα πάρει το πάνω χέρι στην αναπόφευκτη παγκόσμια στροφή προς τις καθαρότερες πηγές ενέργειας», αναφέρει η Ann Carlson, καθηγήτρια περιβαλλοντικού Δικαίου στο Παν/μιο της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που κατέκρινε τον διάδοχο του για την απόφασή του, οι χώρες που θα παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού θα επωφεληθούν από τις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν.

Η Κίνα είναι ήδη σε θέση μάχης για να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο της Ουάσινγκτον. ΕΕ και Κίνα θα ανακοινώσουν εντατικοποίηση των κοινών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, μεταξύ των οποίων, ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και συγκέντρωση 100 δισ. δολ. τον χρόνο έως το 2020 ώστε να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες στη μείωση των εκπομπών, μεταδίδει το Reuters..

Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ και πώς έφτασε σε αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος

Η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Politico. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οικονομικοί και εθνικιστικοί λόγοι φαίνεται ότι οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτή την απόφαση, αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο.

Πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Τα άλλα δύο κράτη είναι η Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Νικαράγουα που θεωρεί πως η Συνθήκη δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές.

Ο Τραμπ έχει επανειλλημένως απορρίψει τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και την έχει χαρακτηρίσει ανοησία. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι έχουν εφεύρει αυτή τη θεωρία προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία. Ακόμη, έχει δηλώσει πως οι αμερικανικές βιομηχανίες μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού από την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παρόλο που η υπόθεση αυτή δίχασε το επιτελείο του, ο Τραμπ προσχώρησε στο στρατόπεδο των εθνικιστών που θεωρούν τη Συμφωνία αντίθετη με την προεκλογική του ατζέντα και πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περισσότερο ακραίο καιρό και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι υπερβολικές. Ο υπουργός Περιβάλοντος Scott Pruitt είχε πει ενδεικτικά πως «η Κίνα και η Ινδία δεν είχαν υποχρεώσεις που να απορρεέουν από τη Συνθήκη παρά μόνο από το 2030 και μεταά. Εμείς είμαστε εμπροσθοβαρής σε όλα τα έξοδα μας».

Θα σωθεί η βιομηχανία άνθρακα;

Είναι αμφίβολο, λέει το Politiko. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία άνθρακα είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος τους. Την τελευταία δεκαετία, η τιμή του άνθρακα έπεσε περισσότερο από 50% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι αναλυτές αγορών λένε ότι θα πέσει και άλλο.

Τι σημαίνει η απόφαση για τον πλανήτη;

Δεν είναι καλή, αλλά οι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη. Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει και περικόπτει αυτές τις πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς έπρεπε να προέβλεπε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα