Πώς η Samsung βοηθά τους αγρότες του Βιετνάμ να... πλουτίσουν

Πριν από μερικά χρόνια, η Nguyen Thi Dung τάιζε τις κότες της και φύτευε ρύζι σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές του Βιετνάμ. Φέτος, πρόκειται να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τους τυπικούς επενδυτές των χρηματαγορών στη χώρα της. Η διαφορά έγκειται στη Samsung.

Ο νοτιοκορεάτικος γίγαντας των ηλεκτρονικών έχει εδραιωθεί στις... φυτείες ρυζιού της περιοχής Bac Ninh του βόρειο Βιετνάμ, ενώ ξεκίνησε να παράγει smartphones

στην περιοχή πριν από επτά χρόνια. Οι πιο πρόσφατες εξαγωγές συμπεριλαμβάνουν τα νέα Galaxy Note 7 κινητά και τις μπαταρίες τους, οι οποίες προκάλεσαν αναμπουμπούλα στην παγκόσμια αγορά λόγω των μαζικών ανακλήσεών τους. Αυτά τα γκάτζετ έχουν μετατρέψει το χωριό της Dung στο δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό τόπο της χώρας μετά την πόλη Ho Chi Minh.

Η Samsung και οι συνεργάτες της έχουν χτίσει μία εργοστασιακή πόλη με 45.000 νέους εργάτες και εκατοντάδες ξένες εταιρείες προμηθευτών.

Η Κορεατική εταιρεία αποτελεί και το πρώτο βήμα του νέου πλάνου του Βιετνάμ το οποίο θέλει να αποκτήσει μερίδιο παραγωγής της Κίνας, η οποία χάνει ολοένα και περισσότερα εργοστάσια κατασκευής ρούχων, ηλεκτρονικών και καταναλωτικών αγαθών λόγω των αυξημένων μισθών.

Η Samsung στοιχηματίζει στο Βιετνάμ. Μεγάλα άσπρα πούλμαν με το λόγκο της εταιρείας και το μοντέλου του κινητού, νταλίκες γεμάτες με Galaxy smartphones που πηγαινοέρχονται από το Noi Bai International Airport, είναι πια κοινή θέα.

Η επένδυση των 15 δισ. δολαρίων της Samsung στο Βιετνάμ την έχει κάνει τη μεγαλύτερη εξαγωγέα της χώρας, με εξαγωγές αξίας 33 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο. Τη χρονιά πριν την άφιξη της Samsung οι εξαγωγές κινητών και άλλων ηλεκτρονικών από τη χώρα είχαν αξία 593 εκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα