Συμβουλές για bail-in από την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το εφήρμοσε

Το 2011 η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία προχώρησε σε Bail-in τραπέζης. Το σοκ αυτού οδήγησε όλες τις μικρομεσαίες τράπεζες της χώρας εκτός των αγορών τη στιγμή που οι ομολογιούχοι παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με... την ψυχή στο στόμα.

Τώρα, με την Ευρώπη να δοκιμάζεται όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ακολουθίας παρόμοιας στρατηγικής, τα πιθανά κόστη και η μετάδοση της κρίσης δεν αποτελούν συγκρίσιμο μέγεθος με τα ιδανικά, σύμφωνα με τον

επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας, Lars Rohde.

O Rohde ανέφερε πως εάν ποτέ η Ευρώπη έχει μία "too-big-to-fail" τράπεζα η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με χρεοκοπία, η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες του BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). O ίδιος τόνισε πως αυτή η λύση είναι η καλύτερη πιθανή λύση.

Η Δανία υπερψήφισε το νόμο για bail-in έξι μήνες πριν γίνει η πρώτη εφαρμογή στη μικρή Amagerbanker A/S. Η αυτόματη χρήση της νομοθεσίας εξέπληξε τους επενδυτές και τα χρηματοδοτικά κόστη για τις τράπεζες της χώρας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Μέχρι τα μέσα του 2012, τα CDS της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Danske Bank, είχαν υπερπενταπλασιαστεί λόγω του σοκ της αγοράς.

Παρόλο τον επενδυτικό "πόνο" ο Rohde ανέφερε πως τα bail-in αποτελούν πιο υγιείς επιλογές από τα bailouts τα οποία απλά παρατείνουν το πρόβλημα.

Πεντέμιση χρόνια μετά το bail-in της Δανίας, η τραπεζική της βιομηχανία έχει γίνει εκ των δυνατότερων της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα