Πως επηρεάζονται άμεσα οι επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο και οι Έλληνες προμηθευτές

της Ελένης Στεργίου

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι σόκαραν τον κόσμο, τους πολιτικούς και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ψηφίζοντας να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας μιλήσουμε, όμως, πρακτικά:

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις δραστηριότητές τους στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν ως εξης:

α) Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ και το δολάριο

Η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα κάνει τους βρετανούς εξαγωγείς πιο ανταγωνιστικούς στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, τα ταμειακά αποθέματα σε στερλίνα των θυγατρικών τους στην ΕΕ θα πρέπει να υποτιμηθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου με δραστηριότητες στην Ελλάδα, επειδή χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα μετρητά - αποθεματικά τους στο εξωτερικό (στο Ηνωμένο Βασίλειο) για να αποφύγουν το ρίσκο που ακόμα έχει η Ελλαδα. Αν έχουν στην κατοχή τους τα ταμειακά αποθέματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε ευρώ, δεν θα υπάρχει διαφορά.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι θυγατρικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στην Ελλάδα κάνουν χρήση των χρημάτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θεωρείται εισαγωγή. Έτσι, μια υποτίμηση της στερλίνας καθιστά την αποπληρωμή των Ελλήνων προμηθευτών πιο ακριβούς.

β) Οι μηχανικοί της εξόδου από την ΕΕ

Η επίσημη διαδικασία να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ θα ξεκινήσει με ένα νόμο στο Κοινοβούλιο για να καταργηθεί ο νόμος του 1972 "European Communities Act". Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποιήσει επίσημα στην ΕΕ ότι θέλει να φύγει, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα πρέπει εντός δύο ετών να διαπραγματευτούν για το διαζύγιου, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου, της κοινής αγοράς αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάνει το δικαίωμά του να ψηφίσει νομοθεσίες της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ-27 θα καλύψει δύο αλληλένδετα αλλά διαφορετικά ζητήματα: Οι όροι του διαζυγίου και οι μελλοντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ-27.

Η επίλυση των τεχνικών θεμάτων διαζυγίου μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον η πρόσβαση στην αγορά και πως θα επικυρωθεί μια τέτοια συμφωνία. Κρίνοντας από την εμπειρία με άλλες σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, η μελλοντική πρόσβαση στην αγορά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από δύο χρόνια. Για παράδειγμα, η ΕΕ και ο Καναδάς άρχισαν να συζητούν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2009. Επτά χρόνια αργότερα, δεν έχει κυρωθεί ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα