Αθ. Βαμβακίδης (BofA Merril Lynch) στο Newmoney: Αυτός θα είναι ο αντίκτυπος του Brexit σε Ευρώπη και Ελλάδα

Της Ελένης Στεργίου

Τελικά ξημέρωσε η ημέρα που αποτυπώνεται και με αριθμούς αυτό που όλοι συζητούσαμε. ‘Οτι η Ευρώπη δεν είναι οικογένεια. Και όχι μόνο δεν είναι οικογένεια, αλλά ο Γερμανός νιώθει πλέον πολύ πιο μακριά από το Γάλλο, ο Γάλλος από τον Ιταλό, ο Ιταλός από τον Έλληνα, ο Έλληνας από τον Ισπανό και ούτω κάθε εξής. Μπορεί να σας φανεί αστεία η παρομοίωση, αλλά αυτή η πόλωση φαίνεται και στην ένταση των οπαδών στο Euro! Βρήκαν λοιπόν χώρο οι λαικιστές πολιτικοί ( ναι είναι παγκόσμιο φαινόμενο) και ο λαός μίλησε. Οι αναλυτές αναμένουν και άλλες χώρες του πυρήνα

να ζητήσουν να φύγουν και αν το διαζύγιο Βρετανίας - ΕΕ πάει καλά η ένωση θα επιταχύνει το φαινόμενο ντόμινο.

Η αποσύνθεση της Ευρώπης, λοιπόν, ξεκίνησε επίσημα και αν γυρίσουμε πίσω την «κλωτσιά» έδωσαν οι «μεγάλες δυνάμεις» τον καιρό της κρίσης, τιμωρώντας τα παιδιά τους. Αντί να φύγουν οι χώρες της περιφέρειας μας εγκαταλείπουν οι πλεονασματικές χώρες του πυρήνα…. Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι, από τις επτά χώρες που συμμετείχαν σε αυτή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις έξι εξ αυτών θεωρεί ότι αν συμβεί το Brexit, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, αυτό πιστεύει το 69% των Σουηδών, το 66% των Δανών και το 57% των Νορβηγών.

Να στείλουμε και ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και σε όσους εύχονταν να βγουν από την ΕΕ να προσέχουν τι ζητούν διότι τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και δεκτά.
Τι γίνεται τώρα;

Α. Ποιος θα πονέσει περισσότερο

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών η διάλυση της Ευρωζώνης είναι στα χέρια του Μάριο Ντράγκι, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πως θα καταφέρει να στείλει τα θετικά μηνύματα στους επενδυτές και να συγκρατήσει το τσουναμι. Οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα σε ένα αρνητικό σενάριο, καθώς οι οικονομίες αυτές παραμένουν ευάλωτες. Οι χώρες στον πυρήνα είναι πιο πιθανό να απειλήσουν να φύγουν, όπως η Ολλανδία και η Δανία, ενώ το τσουναμι θα φτάσει απλά στις ακτές των ΗΠΑ. Η “μνημονιακή” Ελλάδα δεν επηρεάζεται για την ώρα, ωστόσο η φυγή των πλούσιων χωρών της ΕΕ την αφήνει ξεκρέμαστη, όπως και τις άλλες του νότου.

Σίγουρα η βρετανική οικονομία θα αισθανθεί τον περισσότερο πόνο, όπως δηλώνει στο Newmoney.gr ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της BofA Merrill Lynch. Ο αντίκτυπος στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως σημειώνει, θα εξαρτηθεί από:

-την αντίδραση της ΕΚΤ,
-πόσο γρήγορα θα προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και
- από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

B. Η Ελλάδα

Ο κ. Βαμβακίδης σημειώνει ότι δεν βλέπει άμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο υπογραμμίζει πως το αρνητικό σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί να είναι καλή είδηση. Παρά ταύτα προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεαστεί η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ανάλογα με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Αυτό είναι μια τεράστια έκπληξη για τις αγορές, συνεχίζει ο κ. Βαμβακίδης. “Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια σαφή νίκη για να παραμείνει η Βρετανία”, εξηγεί.

Γ. Φαινόμενο ντόμινο δημοψηφισμάτων

Δεν θα περίμενε κανείς μια αλυσιδωτή αντίδραση αμέσως, αλλά σίγουρα είναι ένας κίνδυνος, ανάλογα με το πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι είναι το δύσκολο; Ότι ακόμα και αν συμβεί το καλύτερο σενάριο, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν σύντομα αυτό θα δώσει κίνητρα και σε άλλες χώρες να φύγουν. “Είναι πραγματικά μια άσχημη μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη. Η ΕΕ απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά αφήνοντας την δεν θα φτιάξουμε τίποτα”, σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αγορές

Μάλιστα, ο κ. Βαμβακίδης υπογραμμίζει ότι χθες οι επενδυτές μείωσαν μαζικά τις θέσεις τους από την αγορά της Μ. Βρετανίας. “Θα περίμενα οι ηγέτες του κόσμου να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τις αγορές, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να είναι πολύ δύσκολες και με μεγάλη διάρκεια. Ακόμη και αν πάρουμε το θετικό σενάριο των γρήγορων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε ένα νέο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου για το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε άλλες χώρες της ΕΕ να έχουν επίσης δημοψηφίσματα να φύγουν, ζητώντας την ίδια συμφωνία”, εκτιμά ο επικεφαλής της Bank of America Merrill Lynch.

Τέλος, η στερλίνα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη αναμένεται νέα πτώση, όπως και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέλθει σε ύφεση. Πιο μακροπρόθεσμα, όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα