Πορεία 100 προσφύγων προς τα γραφεία της Ε.Ε.

"Σταματήστε τους πολέμους", "Άσυλο στους πρόσφυγες, όχι στον ρατσισμό", "Ίσα δικαιώματα τους Αφγανούς πρόσφυγες", "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ευρώπη να εύχεσαι να'ναι ασφαλής ο δρόμος". Με αυτά τα συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία περίπου 100 πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί και Ιρακινοί, ξεκινώντας από την άδεια πλέον πλατεία Βικτωρίας. Όλοι πρόσφυγες που ζούσαν τις τελευταίες εβδομάδες εκεί, μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής στον Σχιστό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατόπιν συνεννόησης με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα προχώρησε σε επιχείρηση αποκατάστασης της πλατείας. Με

την συνδρομή μεταφραστών από μη κυβερνητικές οργανώσεις εξηγούσαν στους πρόσφυγες που διέμεναν σε παγκάκια και στον δρόμο πώς να μεταφερθούν στον Σχιστό στο κέντρο υποδοχής. Στις 4 το μεσημέρι πρόσφυγες κυρίως από το κέντρο υποδοχής στο Ελληνικό μαζί με τους ανθρώπους του "Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων" ξεκίνησαν την πορεία τους. Με βαριά βήματα, σιωπηλοί και με μάτια γεμάτα απόγνωση έκαναν μια ολιγόλεπτη στάση στην πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου οργάνωσε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Κρατώντας γερά τα πανό τους θέλησαν να δηλώσουν την παρουσία τους, για να μην ξεχαστούν.

"Σήμερα είναι κυρίως μια αντιπολεμική πορεία" δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του "Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων", Αχμέντ Μουχαμαντί. "Αυτοί οι άνθρωποι γλίτωσαν από έναν βέβαιο θάνατο και εδώ τυραννιούνται από έναν αργό θάνατο" τόνισε. Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό αύριο, Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 "ζητάμε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν επιτέλους τα ατελείωτα βάσανα των προσφύγων και να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία του πρόσφυγα και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας. Πρέπει να δοθεί μια λύση για αυτούς τους ανθρώπους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχω μιλήσει με τόσο κόσμο, έχω ακούσει τόσες ιστορίες, έχω γνωρίσει τόσο κόσμο που είναι απελπισμένος που υπάρχουν μέρες που γυρνάω στο σπίτι μου και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Σκέφτομαι τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι" εξομολογείται ο κ. Μουχαμαντί.

Η πορεία κατά τις 6 το απόγευμα κατέληξε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Σας παρακαλούμε ανοίξτε τα σύνορα" φώναξαν απευθυνόμενοι στους ηγέτες της Ε.Ε. και ξεκαθάρισαν ότι θα επιμείνουν και θα περιμένουν. Για όσο χρειαστεί. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θέλουμε να φτάσουμε στους συγγενείς μας που μας περιμένουν" δήλωσε μια 25χρονη από το Αφγανιστάν, μητέρα δυο γιων. "Μας περιμένουν στην Σουηδία, πρέπει να κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου". Λίγα λεπτά μετά, η πορεία διαλύθηκε και οι περισσότεροι πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς το Ελληνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα