ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ “ΒΛΕΠΕΙ” ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

20:35 6/3/2016 - Πηγή: BankWars

upd: Δύο γραμμές στην Ευρώπη αλλά και στη Γερμανία για την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του τρίτου μνημονίου και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο, όσο και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Στο θέμα της αξιολόγησης που συζητιέται στο eurogroup, πλην απροόπτου, η Ελλάδα θα επιτύχει να πάρει άμεσα ημερομηνία έλευσης των εκπροσώπων

των δανειστών στην Αθήνα (το πιθανότερο την ερχόμενη Πέμπτη) για την έναρξη της αξιολόγησης.

Μιας όμως αξιολόγησης που θα είναι “κολοβή”, καθώς θα επιτρέψει μεν το κλείσιμο του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αλλά θα παραπέμπει για το καλοκαίρι το θέμα των κόκκινων δανείων και το θέμα του Υπερ-Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας.

Αυτός ο “συμβιβασμός”, στον οποίο αναμένεται να συναινέσει και το ΔΝΤ, δίνει μια μικρή ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά πάει πίσω το θέμα της ρύθμισης του χρέους και εξασφαλίζει στην Ελλάδα, ουσιαστικά, ΜΟΝΟ τα χρήματα που …πρέπει να πληρώνει για τα δάνειά της στους θεσμούς! Επιτρέπει δε στο ΔΝΤ να συνεχίσει να “παζαρεύει” με τους άλλους δανειστές το μίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να ονομαστεί “βιώσιμο”.

Εν ολίγοις, οριστική και τελεσίδικη λύση πάλι δεν δίνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία…

ΟΙ ΔΥΟ “ΓΡΑΜΜΕΣ”

«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν’ αναμειγνύονται», δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters o εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ηγετικό στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, ενώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό της. «Συνεπώς πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κριτηρίων για τη μείωση του ελλείμματος».

Την ιδέα του Μ. Σουλτς απορρίπτει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης της ευρωομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας. «Όποιος συγχέει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας με τη μεταναστευτική κρίση, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο κ. Βέμπερ. «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει ν’ αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Α.Μέρκελ, αντιμετωπίζοντας το θέμα σφαιρικά, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα βοηθήσει με παρεμβάσεις της την Ελλάδα στο οικονομικό θέμα, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της) δεδομένης της ελληνικής μεγάλης βοήθειας στο μεταναστευτικό. Μάλιστα στις 2 του μηνός, άρθρο της Le Monde επεσήμαινε μεταξύ άλλων ότι:

“Η Αγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σήμερα στο ίδιο καράβι, ή θα βουλιάξουν μαζί, ή θα τους χαιρετήσουμε μια μέρα σαν ήρωες που κράτησαν ψηλά τα χρώματα και την τιμή της Ευρώπης”.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί για προσωρινή εγκατάσταση περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περί τους 30.000.Να λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις σχετικές αποφάσεις.Η Ευρώπη και συνεπώς και η Ελλάδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία τόσο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών όσο και για τη λειτουργία του προγράμματος επαναπροώθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα