Πολωνία: Μερικό βέτο για τη νομοθετική μεταρρύθμιση από τον πρόεδρο Ντούντα

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει μερικό βέτο στην αμφιλεγόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση που έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και έβαλε την πολωνική κυβέρνηση απέναντι από τους εταίρους της στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Ντούντα είπε ότι θα ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια για το Ανώτατο Δικαστήριο και το Δικαστικό Σώμα που αποφασίζει ποιοι δικαστές πρόκειται

να προαχθούν στην ιεραρχία. Στη χώρα ξέσπασαν διαδηλώσεις εδώ και οκτώ ημέρες με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πλήξουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Η ΕΕ από την πλευρά της έχει απειλήσει με κυρώσεις, αν εφαρμοστεί η προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Το ζλότι ανέκαμψε κατά 0,6% έναντι του ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντούντα, ενώ την Παρασκευή σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του 2017.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ντούντα ανέφερε νωρίτερα σήμερα: «Το νομοθετικό σύστημα της Πολωνίας όντως χρειάζεται βαθιά αναμόρφωση, όμως πάνω από όλα πρέπει να παρέχει την αίσθηση της ασφάλειας. Και καμιά αλλαγή του νομοθετικού συστήματος δεν θα πρέπει να προκαλεί χάσμα μεταξύ κράτους και κοινωνίας. 'Επρεπε να λάβω αυτή την απόφαση άμεσα, καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν έκρηξη στο λαϊκό αίσθημα».

Η νομοθέτηση των αμφιλεγόμενων αλλαγών θα διακινδύνευε την περαιτέρω αντίδραση των διαδηλωτών σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της Πολωνίας από την πρώτη τυ κομμουνισμού το 1989. Από τη μέρα που ανέκτησε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2015, το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης που στήριξε την προεδρία του Ντούντα, αμφισβήτησε τις δημοκρατικές αρχές που κατοχυρώθηκαν με τη Συνθήκη της ΕΕ.

Ο Ντούντα δεν ανέφερε στην ομιλία του τίποτα για τη μεταρρύθμιση των κατώτερων δικαστηρίων. Ετσι μπορεί είτε να τη νομοθετήσει ή να ασκήσει βέτο ή να τη στείλει για πρόσθετη αναθεώρηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα