Ποιοι χάνουν τα μερίσματα βάσει του νέου νόμου

Το μέρισμα λόγω θανάτου χάνουν μια σειρά από δικαιούχοι, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.

Οι ήδη μερισματούχοι που δεν πληρούν τα νέα κριτήρια χάνουν την παροχή από 1η Ιουνίου. Συνεπώς, στο τέλος του μήνα θα λάβουν νέο «κουρεμένο» μέρισμα μόνο για δυο μήνες (Απρίλιο και Μάιο) και όχι για τρεις όπως οι

υπόλοιποι μερισματούχοι.

Επίσης στα τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Δεκέμβρη θα κληθούν να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στα νέα μερίσματα και τα ποσά που έχουν ήδη εισπράξει για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως καταργούνται παλαιότερες ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα να εισπράττουν «μέρισμα χηρείας» οι:

γονείς και ορφανά από πατέρα αδέλφια σε περίπτωση άγαμου μετόχουενήλικες άγαμες θυγατέρες χωρίς κανένα περιορισμό

Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά – αγόρια ή κορίτσια – μέχρι τα 18 ή μέχρι τα 24 εφόσον σπουδάζουν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Μετά την ενηλικίωση μέρισμα χηρείας λαμβάνουν μόνο τα άγαμα ανάπηρα παιδιά με ποσοστό 67% και άνω.

Όσον αφορά στους χήρους – χήρες τίθενται τα ίδια όρια ηλικίας που τέθηκαν και για τις συντάξεις χηρείας. Δηλαδή, ο χήρος ή η χήρα δικαιούνται μέρισμα δια βίου εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου.

Αν είναι 52 θα πάρουν μέρισμα για μια 3ετία, στα 55 θα το χάσουν και θα το λάβουν ξανά δια βίου στα 67. Αν είναι μικρότεροι από 52 θα το λάβουν μόνο για μια 3ετία.

Εξαιρούνται οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, οι μητέρες - πατέρες ανηλίκων ή οι γονείς ενηλίκων άγαμων παιδιών με αναπηρίας 67% και πάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα