Ποιες επιλογές εξετάζει η ΕΚΤ γα το πρόγραμμα QE

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η ΕΚΤ για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το 2017 μπορεί να εφαρμοστούν χωρίς την αλλαγή των βασικών παραμέτρων του προγράμματος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επιλογές για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στους χαράκτες πολιτικής συμπεριλαμβάνουν συνδυασμούς του όγκου των assets που αγοράζονται κάθε μήνα, αλλά και διάρκειας αγοράς, όλοι

εκ των οποίων «σκοντάφτουν» στα όρια που έχουν τεθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αν και απέφυγαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των σεναρίων που εξετάζονται ωστόσο λένε ότι δεν θα είναι κάτι που θα εκπλήξει τις αγορές.

Ο Μάριο Ντράγκι, δυόμισι χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος αγοράς assets ύψους 2 τρισ. ευρώ δήλωσε χθες ότι οι αποφάσεις για το πότε και το πώς θα σταματήσει σταδιακά το πρόγραμμα είναι «πολλές και περίπλοκες» και εμπεριέχουν ρίσκα. Σημείωσε δε ότι θα ληφθούν μάλλον στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

«Οι συζητήσεις για διαφορετικά σενάρια αφορούν τη διάρκεια του προγράμματος και το ύψος των μηνιαίων αγορών», ανέφερε επίσης.

Ενα ρίσκο που συχνά αναφέρουν οι οικονομολόγοι είναι ότι η ΕΚΤ θα «ξεμείνει» από ομόλογα που θα μπορεί να αγοράσει, πριν πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Αυτό που προβλέπεται είναι η αγορά το πολύ του 33% των τίτλων κατά έκδοση ή εκδότη ή το 50% υπερεθνικού χρέους. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που διεξάγουν τις αγορές assets, πρέπει να αγοράζουν κατ' αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών τους – αν και οι κανόνες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις.

Αυτή η δυνατότητα έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην αγορά περισσότερων ομολόγων από χώρες με υψηλότερα χρέη, κυρίως την Ιταλία. Και η Γαλλία μπορεί να επωφεληθεί, καθώς μια αυξανόμενη έλλειψη τίτλων σε Γερμανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία μειώνει τις επιλογές της ΕΚΤ για νέες αγορές.

Μια ώρα μετά το άνοιγμα των ευρωαγορών, τα ιταλικά 10ετή σημείωσαν μικρές μεταβολές με απόδοση στο 1,914%. Η απόδοση του γερμανικού ήταν στο 0,293%, ενώ το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,3% στο 1,2062 δολ.
Ενώ τα όρια της κεντρικής τράπεζας επιβάλλονται από την ίδια, οι αξιωματούχοι δέχονται ότι οι νομικοί και οι θεσμικοί περιορισμοί θα καθιστούσαν δύσκολη την αλλαγή τους. Ορισμένοι επικριτές ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα παραβιάζει ήδη την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης των κυβερνήσεων και η ΕΚΤ αναμένει την έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από αίτημα του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα