Ποια μεγαθήρια κινδυνεύουν από έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Ενα μποϊκοτάζ της Κίνας σε αμερικανικές ενδέχεται να βοηθήσει τα εγχώρια ή και τα ευρωπαϊκά brands - Χαμηλές οι πιθανότητες αμερικανο-κινεζικού εμπορικού πολέμου, λένε οι αναλυτές

Λίστα με τους χαμένους και τους κερδισμένους από την άφιξη Τραμπ στον Λευκό Οίκο καταρτίζουν οι αναλυτές, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε μια πιθανή ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη: των ΗΠΑ και της Κίνας.

Παραμένει βέβαια ασαφές το πώς

θα διαμορφωθεί το σκηνικό υπό την προεδρία Τραμπ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του «καταράστηκε» τις εμπορικές συμφωνίες της χώρας του με την Κίνα καθώς δημιούργησαν ελλείμματα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτό που είναι σαφές είναι πως η Κίνα θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιουδήποτε προστατευτισμού - όχι μόνο έχει αναφερθεί πως υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά υπάρχει και το ιστορικό παράδειγμα των μέτρων κατά της Ιαπωνίας, όταν οι εντάσεις είχαν φουντώσει το 2012.

Μεγάλης κλίμακας μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα στην Κίνα, θα μπορούσαν να πλήξπουν μάρκες όπως οι Nike, General Motors, Ford Motor και Tiffany. Από την άλλη, οι αμερικανικές κυρώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικών που στηρίζονται πολύ σε εξαγωγές, όπως η Lenovo και η ZTE, σύμφωνα με την Credit Suisse. Την ίδια ώρα, εγχώριοι ανταγωνιστές αναμένεται να αποκομίσουν κέρδη από τη σμίκρυνση του εμπορίου.

«Η πλειοψηφία όσων μιλάω θεωρούν ως μη πιθανό το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου. Το αντιμετωπίζουν ως έναν γεγονός από αυτά που αποκαλούμε "μαύρους κύκνους"», αναφέρει ο αναλυτής της Bocom International Holding, Hao Hong. «Εγώ θεωρώ ότι η πιθανότητα είναι πολύ μεγαλύτερη», συμπληρώνει.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμη προεδρική εξουσία για την αντιμετώπιση εμπορικών διαφωνιών» με την Κίνα, μεταξύ αυτών και οι δασμοί. Στην αρχή είπε ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από Κίνα, μετά ο αρνήθηκε. Μετά την ορκωμοσία του, η κινεζική εφημερίδα Global Times, ιδιοκτησίας του κομμουνιστικού κόμματος, ανέφερε πως η ομιλία Τραμπ σηματοδότησε μια «μεγάλη πιθανότητα» δημιουργίας τριβών στο εμπόριο.

Ο δείκτης MSCI China θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και κατά 30% από τα τρέχοντα επίπεδα αν ΗΠΑ και Κίνα επιβάλλουν δασμούς 45% η μια στην άλλη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Σε περίπτωση δασμών της τάξης του 5% ο κινεζικός δείκτης θα υποστεί μικρές αλλαγές.

Τον περασμένο μήνα, στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley. Ήταν αισιόδοξοι για τις κινεζικές μετοχές, καθώς έβλεπαν τον Shanghai Composite να σημειώνει άνοδο στις 4.400 μονάδες φέτος. Στις 20 Γενάρη έκλεισε στις 3,123 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα «θύματα» ενός πολέμου από κινεζικής πλευράς, εκτιμάται ότι θα είναι οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, συσκευών και ειδών νοικοκυριού, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στους Αμερικανούς καταναλωτές. Εταιρείες όπως η φίρμα ασύρματης τεχνολογίας, GoerTek και η κατασκευάστρια συσκευών Regina Miracle International Holdings κερδίζουν πάνω από 70% των εσόδων τους από τις ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστές ημιαγωγών, Ambarella και Texas Instruments, είναι οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες στον δείκτη MSCI U.S. που κερδίζουν τα περισσότερα από τις πωλήσεις τους στην Κίνα.

Αν οι Κινέζοι καταναλωτές μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά brands τότε οι εγχώριοι παραγωγοί όπως η κατασκευάστρια αυτοκινήτων BYD και οι εταρεία αθλητικών ειδών Anta Sports Products θα επωφελούνταν, αναφέρει αναλυτής της Credit Suisse.

Παράλληλα, και ξένες μη αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς ως μια ελκυστική εναλλακτική για τους Κινέζους, για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Ο Κινέζος καταναλωτής ίσως αποφασίσει να αγοράσει ένα γερμανικό αντί για ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο ή ένα μπλουζάκι Adidas αντί για ένα μπλουζάκι Nik», αναφέρει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικάνοι έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Κινέζους αν ξεσπάσει τελικά εμπορικός πόλεμος. Κι αυτό γιατί, ενώ σχεδόν το 10% των εταιρειών στον αμερικανικό MSCI έλκουν τουλάχιστον το 1/10 των πωλήσεων από την Κίνα, μόλις 2% ή και λιγότερο των κινεζικών εταιρειών μπορούν να πουν το ίδιο για τις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον διατείνεται η Morgan Stanley.

Στους μεγαλύτερους κερδισμένους τέλος, ξεχωρίζουν οι τομείς ενέργειας, διασκέδασης, τεχνολογίας και τουρισμού της Κϊνας, καθώς και των αμερικανικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ημιαγωγών.

«Είναι πολύ δύσκολο να μείνει άπρακτη η κυβέρνηση Τραμπ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κούι στρατηγικός αναλυτής της Bank of America.«Αν οι εντάσεις αρχίσουν να εκδηλώνονται, θα αρχίσει και το ξεπούλημα στις σχετιζόμενες μετοχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα