Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Τραμπ

Σε κόκκινο έδαφος από το άνοιγμα σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες και απώλειες που προσεγγίζουν το 1%, στον απόηχο των υποσχέσεων Τραμπ για την υιοθέτηση και την εφαρμογή «πολιτικών προστατευτισμού».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,30% με τους περισσότερους τομείς σε πτώση.

Την Κυριακή, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με Μεξικό και Καναδά, με αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) . Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης

στις ασιατικές αγορές, το δολάριο υποχώρησε και το ευρώ χτύπησε υψηλό ενός μηνός. ντός της εβδομάδας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναμένεται να συζητήσει τις μελλοντικές δυνατότητες εμπορικών συμφωνιών με τον Τραμπ΅.

Στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο FTSE100 στο Λονδίνο με πτώση 0,51%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,39%, στο Παρίσι ο CAC40 με απώλειες 0,32%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 στο -0,44%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται στο -0,04%.

Πάντως, αναφερόμενος στον Τραμπ και τις πολιτικές που περιγράφει ότι θα ακολουθήσει, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κορέ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι ο οικονομικός προστατευτισμός είναι κακή ιδέα.

Σχετικά με την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται αποκλειστικά σε μια αύξηση των τιμών πρώτων υλών, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη μέσω του υποκείμενου πληθωρισμού. Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων όταν δει τις τιμές πρώτων υλών να έχουν δευτερογενείς συνέπειες, όπως την αύξηση των μισθών, συμπλήρωσε ο Κερέ, κάτι που για την ώρα, όπως είπε, δεν συμβαίνει.

Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές με πτώση του κλάδου πάνω από 1,3%. Η Credit Agricole με απώλειες άνω του 2,7% λίγο μετά το άνοιγμα. Πάνω από 2% οι απώλειες για τις ιταλικές τράπεζες μετά την είδηση ότι η Intesa Sanpaolo ίσως εξαγοράσει ποσοστό της Generali. Η τελευταία είχε άνοδο 4,6%.

Οι μετοχές του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση κοντά στο 1%, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για 100% συμμόρφωση με τη μείωση παραγωγής μαύρου χρυσού.

Ευρώ και στερλίνα σε υψηλά έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5 εβδομάδων με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί έγκριση της Βουλής για τη συμφωνία περί Brexit.

Στα εταιρικά νέα, η Essentra, με υλικά συσκευασίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά ετήσια κέρδη δεν θα φτάσουν τον στόχο λόγω «δύσκολων συνθηκών στην αγορά». Η μετοχή της έπεσε πάνω από 10% νωρίτερα.

Η Philips Lighting ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει μέχρι 300 εκατ. ευρώ στους επενδυτές στα επόμενα δύο χρόνια μέσω πώλησης μετοχών από τον βασικό μέτοχό της, Royal Philips. Η Philips Lighting ανακοίνωσε τα κέρδη του δ΄ τριμήνου τα οποία αυξήθηκαν 50% σε σχέση με το περασμένο έτος. Η ολλανδική εταιρεία, η οποία διαχωρίστηκε από τη Philips πέρυσι, ανακοίνωσε επίσης το πρώτο της μέρισμα, ύψους 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα