Πλησιάζει ο τερματισμός του QE;

Το χρονοδιάγραμμα λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αρχίζει πλέον να παίρνει μορφή για τους οικονομολόγους.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι περισσότεροι εξ αυτών εκτιμούν ότι οι χαράσσοντες πολιτική θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο προτού αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου για την ανάκαμψη της ευρωζώνης και ότι δεν θα ανακοινώσουν εκ νέου μείωση στην αγορά ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζουν δε, ότι ο τερματισμός του QE και η

άνοδος των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του επόμενου έτους, πιθανόν και μέσα στο 2019.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αντιστέκεται στις πιέσεις για μείωση του ρυθμού νομισματικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, ενώ το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει η έρευνα θα δώσει χρόνο στους αξιωματούχους να σταθμίσουν τα ρίσκα, όπως η επικράτηση ακροδεξιών στις εθνικές εκλογές στην ΕΕ φέτος, αλλά και ο αντίκτυπος της πολιτικής Τραμπ.

Κανένας οικονομολόγος δεν προβλέπει αλλαγή στο QE ή στα επιτόκια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Μια μειοψηφία προβλέπει σημαντική αλλαγή στηνν πολιτική της ΕΚΤ ή έναν νέο γύρο μακροπρόθεσμου δανεισμού στις τράπεζες.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital , Alan McQuaid, η ΕΚΤ θα περιμένει να δει τι θα γίνει με τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου πριν αλλάξει την πολιτική της.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός πληθωρισμού τετραπλασιάστηκε στο 2% σε μόλις τέσσερις μήνες, γεγονός που αύξησε τις φωνές για την κατάρτιση ενός χάρτη τερματισμού του QE που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014. Από την πλευρά του, ο Ντράγκι υποστηρίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές της ενέργειας και ζήτησε την επίδειξη υπομονής σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Πάνω από τους μισούς οικονομολόγους προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,24 τρισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το 82% προβλέπει ότι θα αποφασιστεί μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων και η επέκταση του προγράμματος πέραν του 2017.

Σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο τερματισμός του QE θα ξεκινήσει κατά το α' τρίμηνο του 2018 και ότι η διαδικασία θα διαρκέσει επτά μήνες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Τσιριγωτάκη «οι αλλαγές στο QE θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Η όποια πολιτική αναταραχή θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή της διαδικασίας τερματισμού του QE», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, το 60% των οικονομολόγων αναμένει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα αλλάξει τη στρατηγική της διατήρησης ή της μείωσης των επιτοκίων.

Σχεδόν οι μισοί προβλέπουν ότι τα κόστη δανεισμού θα παραμείνουν αμετάβλητα ως το 2019 ή και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το 80% εκτιμά ότι θα φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ γαι 2% πριν τη λήξη της θητείας του Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019. Αρα θα αποχωρήσει με την αίσθηση ότι η αποστολή του εξετελέσθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα