Η Ελλάδα πρέπει να μπει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της εμφανίζονται έτοιμοι να φτάσουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει βοήθεια και να αποφύγει τη στάση πληρωμής των χρεών της τον ερχόμενο Ιούλιο, Ωστόσο, όπως σημειώνει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Μαρκ Γκίλμπερτ, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει η ΕΚΤ να προσθέσει στη λίστα αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τους ελληνικούς τίτλους.

Η συμφωνία στην οποία πρόκειται να καταλήξει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι η τελευταία σε μια σειρά από αποτυχημένους συμβιβασμούς που δεν ασχολούνται με το κομβικό ζήτημα, ότι δηλαδή τα χρέη της Ελλάδας, που σήμερα φθάνουν το 170% του ΑΕΠ της, είναι τόσο επαχθή ώστε να εμποδίζουν την ανάκαμψη, εκτιμά το πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το ΔΝΤ σωστά στηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ανακούφιση χρέους επί των 174 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Με τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν αυτό τον χρόνο στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μέτρο ανακούφισης θα πρέπει προφανώς να μετατεθούν για τον επόμενο χρόνο, κι αυτό γιατί οι ψηφοφόροι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να ακούσουν για ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Όμως η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα ώστε να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά το Bloomberg. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που θα επιτρέπουν να ανοίξουν και πάλι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, αλλά εάν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στον κατάλογο τίτλων της ΕΚΤ, αυτό θα είναι που θα σημάνει ότι η χώρα αποτελεί και πάλι ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ευρωζώνης και όχι ένα αποτυχημένο κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα