Πιτσιόρλας για ΣΔΙΤ: Εξαιρετικό εργαλείο αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς

Η υλοποίηση έργων οδοφωτισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, δημοσίων κτηρίων κ.α, η συνδυασμένη χρηματοδότησή τους με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ με θέμα: «ΙΝVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

Στo φόρουμ συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μεγάλοι οργανισμοί, περιφέρεις, δήμοι και επενδυτές.

Στην πολιτική διάσταση των ΣΔΙΤ στάθηκε ιδιαίτερα ο υφυπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Σ' αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι το ΣΔΙΤ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς που έχουμε και να καταλάβουμε τι μπορεί να προσφέρει. Κι αυτό γιατί με τη μορφή ΣΔΙΤ κινητοποιούμε πολλαπλάσιους πόρους. Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα τη νοοτροπία ειδικά των δημόσιων φορέων οι οποίοι είναι γαλουχημένοι στην αμιγώς κρατική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση έχει κάνει τη βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα έργα ΣΔΙΤ, ωστόσο αυτό πρέπει να περάσει και στον κρατικό μηχανισμό.

Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, στην ενέργεια, στις μεταφορές και τα ψηφιακά δίκτυα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Οι αναστολές και οι αντιστάσεις ου υπάρχουν στηρίζονται στο ότι αυτά τα έργα είναι πιο ακριβά. Πρέπει να αναρωτηθούμε όμως τι είδους έργα παραλαμβάνουμε. Εξάλλου ο κ. Πιτσιόρλας έπλεξε το εγκώμιο των έργων ΣΔΙΤ αναφέροντας ότι είναι τόσο ανώτερα ποιοτικά που ανεβάζουν την αξία γης στις γύρω περιοχές. Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος για τα δασικά και αρχαιολογικά εμπόδια. Ο δασάρχης π.χ. έχει την εκ του θεού εξουσία να κάνει πράξεις χαρακτηρισμού. Πάντως, αυτή η μικρή δασική έκταση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση της επένδυσης. Από την άλλη για τα χρεωμένα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Σύρου ο υφυπουργός είπε ότι είναι άμεση ανάγκη να εξυγιανθούν και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και των δύο. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για το θέμα. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι μετά τη συμφωνία θα έρθει και η ποσοτική χαλάρωση.

Ο κ. ΄Αρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι το πακέτο Γιούνκερ δεν έχει συγκεκριμένο ποσοστό για την Ελλάδα και ότι έως τώρα βρίσκεται στα 2 δισ. Μόνο οφέλη μπορεί να προκύψουν από τις ΣΔΙΤ ένα εκ των οποίων είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά έργα.

Ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων επενδύσεων ΕΣΠΑ τόνισε ότι η συνεργασία με την ΕΤΕπ είναι στρατηγικής σημασίας, ενώ αποκάλυψε ότι η ΕΤΕπ συμμετέχει με το 75% του κόστους (ήτοι 1,2 δισ. ) στην κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό.

Από την άλλη ο ΓΓ ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας είπε ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι δύσκολα, αλλά το δύσκολο στο τέλος φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015 έχουν γίνει 10 έργα ΣΔΙΤ αξίας 545 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, Structured Finance and Joint Initiatives, North, Central and South East Europe, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - EΤΕπ, έκανε λόγο για τη διαχρονική υποστήριξη της ΕΤΕπ στα έργα ΣΔΙΤ. Παράλληλα είπε ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε έργα χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
o κ. Κωστής Αρβανίτης , Manager Structured Finance και Διαχείριση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για την πολύ καλή παρακαταθήκη του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica.

ο κ. Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής Επικεφαλής Γραφείου Αθήνας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD, ανακοίνωσε ότι η EBRD θα συνεργάζεται έως το τέλος του 2020 με το ελληνικό κράτος. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη πολύ καλή συνεργασία με τη ΓΓ ΣΔΙΤ, ενώ αποκάλυψε ότι πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή με 50 εκατ. Ευρώ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί σημείο – κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α - Energy Investments με την ευγενική συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλων συναρμόδιων δημόσιων φορέων και υπουργείων, τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ (όπως ο ΟΑΣΑ , ο ΟΤΕ, η ΚτΥπ), ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν (όπως η ΔΕΗ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Δήμων, Περιφερειών και ασφαλώς ιδιωτών επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα