Ιταλία: Επιπλέον «βάρη» €10 δισ. για τις τράπεζες

Οι προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον απώλειες 10 δισ. δολαρίων από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν αυτά πωληθούν στις τρέχουσες τιμές αγοράς, όπως προειδοποίησε ο Ignazio Visco, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Εάν πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές,

τις οποίες προσφέρουν συγκεκριμένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αγορές, οι οποίοι στοχεύουν στις πολύ υψηλές αποδόσεις, οι πρόσθετες απομειώσεις (write-downs) θα φθάσουν στα 10 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Visco, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. Τόνισε, ακόμη, ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών της, κάτι το οποίο κρατά χαμηλά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να διασώσουν τη Banca Monte dei Paschi di Siena και δύο ακόμη τράπεζες στο Βένετο, χρησιμοποιώντας ως οδηγό την οδηγία της ΕΚΤ για τη διάσωση από το κράτος προβληματικών τραπεζών.

Αν και οι διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA και Veneto Banca SpA βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Visco κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.

«Δεν υπάρχει επαρκής συνεργασία», υπογράμμισε ο Ιταλός τραπεζίτης και προσέθεσε ότι «οι παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κρίσεων πραγματοποιούνται από μία σειρά ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς, εθνικούς και κεντρικούς, κάτι το οποίο καθιστά περίπλοκη την άμεση παρέμβαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα