Πιτσιλής: 711 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων

Των Αργύρη Παπαστάθη και Κωστή Πλάντζου

Την είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκέντρωσε 711 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, την τρίτη κατά σειρά την τελευταία δεκαετία, μετέφερε σε διεθνές ακροατήριο ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας στο συνέδριο «Invest in Greece» της Capital Link στη Νέα Υόρκη ο κ. Πιτσιλής

τόνισε ότι αυτή η επιτυχία αποδίδεται στο ότι η φορολογική διοίκηση μπορεί πλέον να διενεργεί ελέγχους με βάση πληροφορίες που συλλέγονται από τραπεζικές συναλλαγές γεγονός που αποτελεί αξιόπιστη απειλή για όσους παραμελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε ότι το 2018 η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πορεία με νέες τεχνικές ελέγχου αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός περίπου στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι μέσω της ρύθμισης είχαν βεβαιωθεί ως τότε φόροι ύψους 598 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν εισπραχθεί άμεσα τα 298 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής εξήγγειλε και την υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού που θα ονομάζεται “γαλάζιο αποτύπωμα” ("Blue Print Reform") και θα περιλαμβάνει

- εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων από απόσταση

- νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

- μείωση του κόστους με συγχωνεύσεις φορολογικών υπηρεσιών

-δημιουργία νέου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των εφοριών και τελωνείων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων είπε πως η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. «Χωρίς εμπιστοσύνη, κανείς δεν θα επενδύσει το χρόνο και τα χρήματά του σε μια χώρα» σημείωσε για να προσθέσει αμέσως μετά ότι εμπιστοσύνη στη φορολογική διοίκηση είναι η αποδοτικότητα και φορολογική δικαιοσύνη.

Τόνισε ότι η ΑΑΔΕ έχει ως βασικό της μέλημα να βεβαιώσει ότι όλοι πληρώνουν με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο αυτό που οφείλουν στο κράτος, έτσι ώστε να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός από τη φοροδιαφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα