Πέτρος Κόκκαλης: Ενας social entrepreneur του καιρού μας

Αν βάλεις στο «ψαχτήρι» της Google το όνομα Πέτρος Κόκκαλης οι φωτογραφίες δύο ανδρών θα εμφανιστούν στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης σου. Οι μισές ασπρόμαυρες – κάποιας εποχής – με την φιγούρα ενός άνδρα με γυαλιά και υποβλητικό βλέμμα. Οι άλλες μισές , σύγχρονες – του καιρού μας. Στις δεύτερες αναγνωρίζεις τον Πέτρο Κόκκαλη που η μισή Ελλάδα γνώρισε από την θητεία του στον

Ολυμπιακό και τα διοικητικά του ποδοσφαίρου και η άλλη μισή τον έμαθε ως γιό του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Αλλά, τι συνδέει τους δύο άνδρες οι φωτογραφίες των οποίων εμφανίζονται δίπλα δίπλα. Μια πραγματική σχέση που ξεπερνά τους συγγενικούς δεσμούς. Ο παππούς Πέτρος Κόκκαλης – ο αστός καθηγητής της Ιατρικής που επέλεξε να στρατευθεί σε δύσκολα χρόνια στην Αριστερά και να ακολουθήσει μέχρι τέλους τις περιπέτειες της ήττας της- και ο εγγονός του, ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο τελευταίος μπορεί να μην επέλεξε να στρατευθεί μέσα από ένα κόμμα αλλά βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και δράσεων που αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία και την τοπική οικονομία. Με την ευρεία έννοια του όρου ο Πέτρος Κόκκαλης ο νεώτερος είναι ένας «κοινωνικός επιχειρηματίας» των καιρών μας.

Συνιδρυτής και εμψυχωτής της προσπάθειας που γίνεται από την Οργάνωση Γη. Η τελευταία προωθεί την ιδέα της «Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης» που δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από έναν τρόπο σκέψης και λειτουργίας για το πώς οργανώνουμε «την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας, τη δουλειά μας, και φυσικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε η δράση μας να μην έχει δυσανάλογο κόστος πάνω στους φυσικούς πόρους, ενισχύοντας παράλληλα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η συνεργασία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η συλλογική δράση». Η Οργάνωση Γη πιστεύει ότι για τη διάδοση της «Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης», «είναι απαραίτητη η δικτύωση, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά και των τρόπων που μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική, να συνεισφέρει στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και στη κοινωνική πρόοδο».

Μάλιστα, η δουλειά που κάνει η Οργάνωση Γη στον χώρο των προσφύγων έχει φέρει χαμόγελα και αισιοδοξία σε πονεμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο Πέτρος Κόκκαλης – ως γνήσιος ακτιβιστής, όπως λένε οι κολλητοί του, μπορεί να βοηθήσει και στα καζάνια για να μαγειρευτεί το φαγητό- βρίσκεται πίσω από την δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πολύ διαφορετικής από όλες τις άλλες καθώς αποτελείται από πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. Η ομάδα ονομάζεται Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων - Hope Refugees Football Club- και στήθηκε πάνω σε μια ιδέα της Οργάνωσης Γη που στην συνέχεια, συνεργάσθηκε με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά. Η ομάδα – που έχει και τις ευλογίες της UEFA- θα παίζει και στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά.

Τα τελευταία χρόνια ο Πέτρος Κόκκαλης με την ιδιότητα του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας στο δήμο Πειραιά έχει πάρει πάνω του και «τρέχει» το project του «Blue Growth» που συνδέει με την νέα και την νεανική επιχειρηματικότητα που διακρίνεται για την προσήλωση της στην καινοτομία και την εξωστρέφεια με τις «δουλειές» της θάλασσας.

Πριν από λίγες μέρες ο Πέτρος Κόκκαλης, έχοντας δίπλα του, τον φίλο και συμπαραστάτη του σε αυτό το εγχείρημα δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες στις ομάδες που έλαβαν μέρος στον 3ο Διαγωνισμό «Blue Growth» για τη θαλάσσια οικονομία. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 11 υποψήφιες ομάδες που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και πρακτικές.

Το project έχει αρχίσει και αφήνει το αποτύπωμα του και στον Πειραιά και στην μεγάλη αγορά της θαλάσσιας οικονομίας (ήδη λειτουργούν 10 επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα από το project με 55 θέσεις εργασίας, ενώ μια από τις νικήτριες περασμένων διαγωνισμών πήρε διαβατήριο για το Ρότερνταμ ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου). Ο ίδιος ο Πέτρος Κόκκαλης πιστεύει ότι το poject μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αποτελέσει τον πυρήνα στήριξης μιας ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας στην πόλη του Πειραιά. «Και η πόλη του Πειραιά είναι και αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως την γαλάζια πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Κρίτων Αγραφιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα