Πάνος Παραβάτος (YAMMAS): Το κέρασμα στην ψηφιακή εποχή

Του Κώστα Τσαούση

Mια γαλλική ταινία είχε τίτλο «Για όλα φταίει το γκαζόν». Στην περίπτωση του πρώην τραπεζικού υπαλλήλου Πάνου Παραβάτου ο τίτλος που θα πήγαινε γάντι θα ήταν ο εξής: «Για όλα φταίει το φλερτ». Αυτό λοιπόν -αν και από απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων- οδήγησε σε ένα app για smartphones, το οποίο με τη σειρά του έδωσε τη σκυτάλη σε έναν πολύ προχωρημένο τρόπο εκκαθάρισης συναλλαγών στο εξελιγμένο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο των τραπεζών.

Με

άλλα λόγια, ένας κύκλος είναι έτοιμος να κλείσει ή, αν προτιμάτε, ένα από τα κεφάλαια της επαγγελματικής και επιχειρηματικής ζωής του Πάνου ολοκληρώθηκε. Από τη θεματοφυλακή μιας ξένης τράπεζας στην Ελλάδα βρέθηκε με πολύ αγώνα, επιμονή, υπομονή και κόπο στη θέση ενός από τους πιονέρους της νέας τραπεζικής ψηφιακής πραγματικότητας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος που επέλεξα να αφηγηθώ την ιστορία του Πάνου είναι το δημιούργημά του, το Yammas. Το εργαλείο του κεράσματος στην ψηφιακή εποχή!

Ο Πάνος σπούδασε Οικονομικά Τραπεζών στη Μεσίνα της Ιταλίας και πήρε MBA από το University of Indianapolis. Το 2006 ξεκίνησε να εργάζεται στις υπηρεσίες θεματοφυλακής της Citibank. Εκεί παρέμεινε μέχρι την τελευταία μέρα του 2013. Μπροστά του είχε δύο επιλογές. Η μία αφορούσε πρόταση της ίδιας της τράπεζας να συνεχίσει την καριέρα του στο διεθνές της δίκτυο. Η άλλη να μείνει και να προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του στην Ελλάδα των μνημονίων. Επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα και να φτιάξει την πρώτη του εταιρεία. Το όνομά της, P&S Security. Η εταιρεία φαίνεται πως πήγε καλά γιατί πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Ηταν η στιγμή που ο Πάνος πήρε και την απόφαση να αφοσιωθεί στο Yammas.

Δίνω στον ίδιο τη σκυτάλη της αφήγησης: «Ο Αλέξης Στάθης είναι ο πρώτος developer που πίστεψε στην ιδέα και εντάχθηκε στην ομάδα. Είχαμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Ο Παντελής Παλιάγκας θα συναντηθεί μαζί μας μετά από 6 μήνες. Αρχικά του ζήτησα να μας βοηθήσει σε ένα προβληματάκι που είχαμε και του άρεσε τόσο πολύ η ιδέα μας που έκατσε και έφτιαξε από την αρχή το νέο μας site που θα βγει οn air μέσα στους επομένους μήνες. Τέλος, ο Θοδωρής Κουτσόβουλος έγινε μέλος της ομάδας όταν τον πλησίασα για να βάλει τα μαγαζιά του στην πλατφόρμα μας. Εκείνος με τη σειρά του μετά από έναν μήνα, αφού πίστεψε στην ιδέα μας, πρότεινε να βοηθήσει στην εμπορική ανάπτυξη του Yammas»
Ολα καλά αλλά πού βρίσκεται η καινοτομία της εφαρμογής του Yammas, το οποίο μάλιστα ως ομάδα ήταν από τους διακριθέντες του προγράμματος be finnovative της Εθνικής Τράπεζας; Σε κάθε περίπτωση, οι διακρίσεις που πήρε η ομάδα έχουν άμεση σχέση με το είδος της καινοτομίας που φέρνει στην αγορά της ψυχαγωγίας η εφαρμογή. Η ομάδα που παρουσίασε την πρόοδό της στο Demo Day του προγράμματος επιλέχθηκε να ενισχυθεί με το ποσό των 6.000 ευρώ από τον οργανισμό The People's Trust, ενώ, όπως ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει τον νέο τρόπο εκκαθάρισης προμηθειών για το Υammas με πιστωτικές κάρτες και ibank pay.

Ας επιστρέψουμε όμως στα της καινοτομίας εξετάζοντας τα συστατικά της εφαρμογής. Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με τη σύνδεση του φυσικού πελάτη ενός μαγαζιού με τους ψηφιακούς του φίλους. Στη σειρά έχουμε: την άμεση ενημέρωση εκείνου που δέχεται το κέρασμα για το ποιος τον έχει κεράσει, τι και σε ποιο μαγαζί, καθώς και τη διέξοδο για ένα... απομακρυσμένο κέρασμα. «Το Yammas», όπως λέει ο Πάνος, «δημιουργήθηκε από την ανάγκη-επιθυμία να κεράσω μια κοπέλα που βρισκόταν στη Χαλκίδα και που φλέρταρα, αλλά εγώ βρισκόμουν στην Κέρκυρα». Για όλα φταίει το φλερτ λοιπόν...

Keywords
Τυχαία Θέματα