Γιατί επιστρέφει το sell off στις διεθνείς αγορές - Τι φοβούνται οι επενδυτές

Επιστρέφει ο πανικός και η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές καθώς η επανεκτίμηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες σε Ευρώπη και Ασία, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μένει ανεπηρέαστο και δέχεται πιέσεις που οδηγούν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

Οι αγορές καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση μετά το δημοψήφισμα

υπερ του Brexit, ενώ και τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν παρόμοιες κινήσεις στη Wall Street.

Αφορμή η δήλωση του προέδρου της Fed Βοστώνης, Eric Rosengren, την Παρασκευή, ότι η αμερικανική οικονομία πιθανώς να υπερθερμανθεί αν οι αξιωματούχοι περιμένουν πάρα πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια. «Η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική σε εξωγενείς παράγοντες και η σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής είναι πλέον κατάλληλη» πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ σε συνδυασμό με την διστακτικότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πυροδότησε εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μια σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι πλέον διστακτικές να δώσουν νέα ώθηση στις οικονομίες κι αυτό προκαλεί ανησυχίες. Περιμένουμε περαιτέρω πτώση μεσοπρόθεσμα καθώς οι περισσότεροι θα τηρήσουν στάση αναμονής και θα παραμείνουν επιφυλακτικοί» σχολιάζει ο Niv Dagan, εκτελεστικός διευθυντής στην Peak Asset Management LLC στη Μελβούρνη.

«Οι traders αποτιμούν το χειρότερο πιθανό σενάριο για την πορεία των επιτοκίων, κι αυτό έχει επηρεάσει τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος» σχολιάζει ο Stephen Innes, senior trader στην OANDA. «Η αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές πηγάζει αφενός από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκαλώντας sell off στα ομόλογα, κι αφετέρου, από την πεποίθηση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο» προσθέτει.

Μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σχεδόν 2% κάτω από τις 339 μονάδες με βαριές απώλειες στις μετοχές εμπορευμάτων και τραπεζών ενώ ο MSCI Asia Pacific υποχωρεί κατά 2% με πιέσεις στις μετοχές πρώτων υλών. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία και Νότιο Κορέα έκλεισαν με πτώση πάνω από 2%. Ο δείκτης μεταβλητότητας στο Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε υψηλό τουλάχιστον επτά μηνών. Με πτώση άνω του 2% άνοιξαν τα χρηματιστήρια στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σιγουριά των αγορών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν αρκετή ρευστότητα για να συντηρηθεί το ράλι στις αγορές» υποστηρίζει ο Ken Peng, αναλυτής επενδύσεων στην Citi Private Bank στο Χονγκ Κονγκ.

Ομόλογα

Sell off και στα ομόλογα, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να αυξάνεται κατά έξι μονάδες βάσης, στο 3,22%, και του γερμανικού 10ετούς να αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,04%. «Άλμα» στο 2,05% και το 2,47% για τις αποδόσεις των ομολόγων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί εδώ κι ένα τρίμηνο.

Εμπορεύματα

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 0,7% στα 45,1 δολάρια, το νικέλιο υποχωρεί κατά 3,5%, σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων και ο χρυσός ενισχύεται 0,2%.
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα