Η στάση των κεντρικών τραπεζών «ταράζει» και την Ευρώπη - Απώλειες για τις μετοχές εμπορευμάτων και τραπεζών

Το κλίμα σε Ασία και Wall Street ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες τη Δευτέρα.

Μετά το sell off στη Wall Street και τις βαριές απώλειες στην Ασία, οι επενδυτές συνεχίζουν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη, καθώς επικρατεί η ανησυχία ότι οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν την νομισματική τους πολιτική.

Αφενός η ΕΚΤ δεν επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως αναμενόταν,

κι αφετέρου, η δήλωση του προέδρου της Fed Βοστώνης προκάλεσε πανικό στις αγορές, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων άμεσα.

«Οι traders αποτιμούν το χειρότερο πιθανό σενάριο για την πορεία των επιτοκίων, κι αυτό έχει επηρεάσει τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος» σχολιάζει ο Stephen Innes, senior trader στην OANDA. «Η αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές πηγάζει αφενός από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκαλώντας sell off στα ομόλογα, κι αφετέρου, από την πεποίθηση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο» προσθέτει.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε ότι «η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική σε εξωγενείς παράγοντες κι ότι η σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής είναι πλέον κατάλληλη».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Chris Weston της IG το σχόλιο του Rosengren είναι καταλυτικό για την μεταβλητότητα της αγοράς.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 1,4% στις 6.682 μονάδες, ο DAX υποχωρεί κατά 1,8% στις 10.381 μονάδες και ο CAC 40 κατά 1,7% στις 4.414 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με πτώση 1,9% στις 8.854 μονάδες ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί 2% στις 16.812 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,5% στις 350 μονάδες.

Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές εμπορευμάτων ακολουθώντας τις κινήσεις στην αγορά πετρελαίου αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων θα ενισχύσει το δολάριο.

Στο Λονδίνο, η Glencore υποχωρεί 3,44%, η AngloAmerican καταγράφει πτώση 3,7%, η Rio Tinto κινείται με απώλειες 3,2%, η BHP Billiton με πτώση 4,4% και η BP με πτώση 2%.

Στο Παρίσι, η ArcelorMittal καταγράφει πτώση 4% και η Total 2,2%.

Στη Φρανκφούρτη, απώλειες 13% για την E.ON, καθώς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση της Uniper, της θυγατρικής εταιρείας της E.ON μετά την αποκοπή των δραστηριοτήτων της.

Απώλειες 7% για την Linde μετά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης με την Praxair.

Σημαντικές απώλειες και για τις τραπεζικές μετοχές.

Η Commerzbank υποχωρεί 2,6% και η DB κατά 2,7%. Στο Μιλάνο η Unicredit υποχωρεί κατά 3%, η Intesa Sanpaolo κινείται με πτώση 2,5% και η Banca di Milano με απώλειες 2,9%.

Στη Μαδρίτη, η Santander υποχωρεί 3,2%, η BBVA κατά 2,77% και η Banco Popular κατά 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα