Ουκρανία προς Ρωσία: Ξεχάστε την πληρωμή των χρεών μας

Η επιθετικότητα της Ρωσίας και το συνεχιζόμενο οικονομικό εμπάργκο αλλά και η κατοχή της Κριμαίας, καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή χρεών ύψους τριών δισ. δολαρίων προς τη Ρωσία, όπως υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά.

Η Ουκρανία βρέθηκε υπό «ολική, μη νόμιμη και επιθετική οικονομική και πολιτική πίεση» προκειμένου να δεχθεί οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία το 2013, αντί να λάβει την αντίστοιχη βοήθεια από την

Ε.Ε., όπως αναφέρει η υπερασπιστική γραμμή της ουκρανικής πλευράς, στον εν εξελίξει – στο Λονδίνο – δικαστικό αγώνα με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, το λονδρέζικο δικαστήριο θα πρέπει είτε να «διακόψει την εξέταση της υπόθεσης ή να την καθυστερήσει έως ότου η Ρωσία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου».

Οι συγκρούσεις, στις ανατολικές περιοχές, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχουν οδηγήσει το Κίεβο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οδηγώντας το στην αναζήτηση διεθνούς στήριξης. Η Ρωσία κατέθεσε μήνυση στο Λονδίνο, προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμη οφειλή τριών δισ. δολαρίων, αλλά και επιπλέον 700.000 δολάρια σε τόκους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσέφερε το εν λόγω δάνειο τον Δεκέμβριο του 2013 στην Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξει τον τότε Ουκρανό -και στενό του σύμμαχο – πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος, εκδιώχθηκε λίγους μήνες αργότερα. Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και έχει δεχθεί διεθνή κριτική για την στήριξη που παρέχει σε αντάρτες στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Η κόντρα δεν φαίνεται να υποχωρεί, με τις όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες να καταρρέουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα