ΟΟΣΑ: Ζητάει ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας


Οι υψηλές τιμές ενέργειας πλήττουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει η έκθεση του Οργανισμού

Ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου συστήνει, μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζοντας πως αν υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στους συγκεκριμένους τομείς θα αυξηθεί πάνω από 2% η παραγωγή στην επόμενη δεκαετία.

Στην έκθεση του Οργανισμού επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες που είχε το μεγάλο βάρος των αρχικών προγραμμάτων σταθερότητας (Μνημόνια)

στη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάρος των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εισήχθησαν με καθυστέρηση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η έκθεση, το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής το επωμίστηκε η αγορά εργασίας, τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν αργά, αφήνοντας ανενόχλητα τα μονοπώλια σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα για τον ενεργειακό τομέα, ο ΟΟΣΑ δίνει έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις εξαγωγές, το υψηλό κόστος ενέργειας.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στους κλάδους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, «ο συνδυασμός δημόσιου μετοχικού ελέγχου, εμποδίων στην είσοδο και η σημαντική κάθετη ολοκλήρωση επιχειρήσεων, οδηγεί σε αντίστοιχο υψηλό κόστος, το οποίο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, δίνεται έμφαση στα υψηλά περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορους κλάδους και τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Όπως εξηγεί η έκθεση, το νέο μοντέλο για τον ΑΔΜΗΕ θα διαχωρίσει περισσότερο το διαχειριστή του δικτύου από τον κυρίαρχο προμηθευτή (ΔΕΗ) ωστόσο υπάρχει ακόμη σημαντική συγκέντρωση στην αγορά, τόσο τη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική, από τη ΔΕΗ και οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ διαφόρων κατηγοριών πελατών μειώνει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις τιμές. Η έκθεση διαπιστώνει μάλιστα ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας που ισχύουν στη χώρα μας για τη βιομηχανία αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ως μεταρρύθμιση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με βάση το πλάνο που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς (δηλ. το Δημόσιο να κατέχει 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, το 20 % στρατηγικός επενδυτής, το 29% το χρηματιστήριο), αλλά το όλο σχέδιο βρίσκεται σε πολύ αρχική φάση υλοποίησης και δεν έχουν φανεί ακόμη οι αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Η έκθεση τονίζει ακόμη και την ανάγκη για την επιχειρησιακή και οικονομική ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, ο ΟΟΣΑ, σημειώνει πως αποφασίστηκαν επί του παρόντος κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αν υλοποιηθούν θα αυξήσουν το δικαίωμα στους καταναλωτές να επιλέγουν προμηθευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα