Όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις Απόκριες


Μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους που θα συνδυάζει αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις που θα είναι ελκυστικές για όλους, διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για τις απόκριες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων έχει ως εξής:

Σάββατο 12 Μαρτίου

11.00-17.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς

Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 -11 ετών. Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια

πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2105202420-1, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00

12.00 Πλατεία Θυμαρακίων (πλατεία Α. Διάκου), Κάτω Πατήσια Συναυλία του Σπύρου Πολυκανδριώτη. Συμμετέχει η Μαίρη Μαράντη

13.00 Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη Athens Big Band goes latin: Αποκριάτικη συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων. Μουσική διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης

18.00 Πλατεία Κλαυθμώνος Παρέλαση Κουδουναραίων Διστόμου. Νέοι και νέες από το Δίστομο Βοιωτίας φορούν προβιές και βαριά κουδούνια, κρατούν ραβδιά και κλαδιά ελιάς και προαναγγέλλουν τον ερχομό της Άνοιξης τραγουδώντας και σατιρίζοντας την επικαιρότητα. Διαδρομή: πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Καπνικαρέα, Πανδρόσου, πλατεία Μοναστηρακίου, Αιόλου, πλατεία Αγίας Ειρήνης, πλατεία Κοτζιά.

Κυριακή 13 Μαρτίου

11.00 Πλατεία Φειδά, Λαμπρινή Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

11.00-14.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς

Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 -11 ετών Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2105202420-1, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00

11.30-13.30 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Κατασκευή χειροποίητης κούκλας με στοιχεία και μοτίβα από την ελληνική παράδοση: Εικαστικά δρώμενα με μεικτές τεχνικές στο πλαίσιο της Αποκριάς από το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τα Μανταλάκια» για παιδιά όλων των ηλικιών. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ.2103243987 & 2103243972

12.00 Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή Συναυλία με το συγκρότημα του Κωστή Χρήστου 12.00 Πεζόδρομος Πανδρόσου (πλησίον οδού Μητροπόλεως) Συναυλία με ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια με την Ορχήστρα «Ρεμπετιέν»

17.00 Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Καθαρά

Δευτέρα 14 Μαρτίου

11.30 Λόφος Φιλοπάππου Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και λαϊκό γλέντι με τη Γλυκερία, το Βασίλη Σαλέα και οκταμελή ορχήστρα

11.00 Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ. Παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων

11.00 Πλατεία Πηνελόπης Δέλτα –Ελληνορώσων Παραδοσιακά κούλουμα σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Αρίων»

12.00 Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι Γαϊτάνι, γαϊτανάκι: Μουσική εκδήλωση με τραγούδια της Αποκριάς. Τραγουδούν: Κώστας Καντζιλιέρης και Μαρία Μανωλάκου

20.00 Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» Μουσικοχορευτική παράσταση με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο μετη σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα. Συμμετέχουν: Παύλος Μαρόπουλος (βαρύτονος), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), Δημήτρης Χριστοδούλου (ακορντεόν), Φαίδων Χαλκιάς (φυσαρμόνικα). Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Μενούνος. Χορεύουν: Ισιδώρα Κοντοφρύου, Δήμητρα Παρτσανάκη και οι χορευτές της σχολής Bolero Dance School Academy. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπλωματάς.

«Συναυλία του καρναβαλιού» στο Μέγαρο Μουσικής με μουσικούς και θεατές ...καρναβάλια

Μάγισσες και ξωτικά, μονομάχοι και ιππότες και ταυρομάχοι χορεύουν βaλς και ερωτοτροπούν μουσικά με την τσιγγάνα "Κάρμεν", με μαριονέτες, μονομάχους και ...τον "άρχοντα των δαχτυλιδιών".

Κι όλα αυτά υπό τα ...όμματα και κυρίως τα ώτα όσων επιλέξουν το Μέγαρο Μουσικής, το αυριανό βράδυ του τελευταίου Σαββατόβραδου της Αποκριάς στη Θεσσαλονίκη.

Η "Συναυλία του καρναβαλιού" (The Carnival Concert) ανατέθηκε αυτή τη φορά στη "MOYSA" - τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την αρωγή επιλεγμένων μουσικών από το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επτά "καρναβαλικές" μουσικές συνθέσεις. Ο ...χορός του καρναβαλιού ξεκινά μ' ένα μαγευτικό βαλς από τη "Μασκαράτα" (Masquerade Waltz) του Αράμ Χατσατουριάν, συνεχίζεται στα "βήματα" και τις νότες του "Χορού των Ιπποτών" από το μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σεργκέι Προκόφιεφ και ... περνά στο διαβολικό "Χορό των Μαγισσών" του Νικολό Παγκανίνι ("Le Streghe", έργο 8). Στο συγκεκριμένο μουσικό μέρος, τον απαιτητικό ρόλο του σόλο βιολιού ερμηνεύει ο νέος βιολονίστας Στέφαν Μπεσάν (Stefan Besan) από τη Ρουμανία.

Η μουσική και ο χορός συνεχίζονται με τη σουίτα Νο1 από την όπερα "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ, τους ειρωνικούς ρυθμούς του "Πένθιμου Εμβατηρίου μιας Μαριονέτας" (Marche Funèbre d' une Marionnette) του Σαρλ Γκουνό (το μουσικό θέμα έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά "O Άλφρεντ Χίτσκοκ Παρουσιάζει"). Το καρναβαλικό τέλος της διαδρομής έρχεται με τις μουσικές του Χάουαρντ Σορ από τον παραμυθένιο κόσμο του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και του Χανς Ζίμερ (Hans Zimmer) από την υπερπαραγωγή "Μονομάχος".

"Πρόκειται για επτά ξεχωριστές ιστορίες ή αφηγήσεις, οι οποίες έχουν μεταμφιεστεί σε ήχους και, μέσω της μουσικής, παρουσιάζονται στο κοινό σε νέα, διαφορετική μορφή. Αυτή τη φορά η MOYSA αντλεί την έμπνευσή της από το Καρναβάλι και εισφέρει στα ορχηστρικά δρώμενα ένα νέο συμφωνικό ρεπερτόριο, πιο περιγραφικό, περισσότερο παραμυθένιο, γεμάτο χαρακτήρες, πρόσωπα και εικόνες" λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, προτρέποντας - "επιβάλλοντας" σχεδόν στους θεατές έναν συγκεκριμένο κώδικα εμφάνισης. "Στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ισχύει κανένας περιορισμός, όσον αφορά στον κώδικα εμφάνισης. Κάθε πολίτης που θέλει να έχει αποκριάτικη αμφίεση, είναι ευπρόσδεκτος στο Μέγαρο Μουσικής. Με ...μάσκες, περούκες ή οποιοδήποτε άλλο αποκριάτικο εξάρτημα".

Τη "Συναυλία του Καρναβαλιού" - την πρώτη αποκριάτικη συναυλία της ορχήστρας των 77! νέων μουσικών θα διευθύνει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Η "MOYSA" - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αποτελείται από μουσικούς ηλικίας 8 έως 25 ετών, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τη Φλώρινα έως την Αλεξανδρούπολη, καθώς και άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο.

Στο τέλος της συναυλίας, τα νεαρά μέλη της "Μούσας" υπόσχονται να μασκαρευτούν κι αυτοί και να συν-γιορτάσουν με τους θεατές.

Τα εισιτήρια για την "Καρναβαλική συναυλία" στο Μέγαρο Μουσικής (Σάββατο 12 Μαρτίου, 21:00, κτίριο Μ1) στοιχίζουν 10 ευρώ και 5 (μαθητικά, φοιτητικά, ανέργων).

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Keywords
αποκριες, αθηνα, θεατρο, face, τηλ, athens, big, latin, διστομο, dance, school, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, νέα, καρναβαλι, ελλαδα, φλώρινα, αλεξανδρουπολη, κερκυρα, ηρακλειο, εισιτήρια, protothema, καρναβαλι 2011, καθαρα δευτερα, παρελαση θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, γιαννα χατζημιχαλη, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αγγελικη, παρελαση, φλώρινα, γλυκερια, δημος αθηναιων, θεμα, ιπποτες, μουσικη, ξωτικα, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, τραγουδια, χορος, face, αρωγη, αφορμη, βραδυ, δημητρα, γλεντι, δελτα, δεσποινα, δευτερα, διευθυνση, δημος, δηλωσεις, δρωμενα, εγινε, ευρω, εισιτήρια, εμμανουηλ, εμπνευση, εργα, επτα, ερμου, ερχεται, ετων, ιδεες, ισχυει, θοδωρης, κτιριο, λεσχη, λοφος, μεγαρο μουσικης, μορφη, μαρια, νιαρχος, νοτες, οπερα, παιδια, ρεμπετικα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σουιτα, σοπρανο, σπυρου, τηλ, φαιδων, φορα, χιτσκοκ, κωνσταντινος, ωτα, athens, απο δευτερα, dance, big, δημητρης, γιορτη, κωδικες, κωστας, latin, μπαλετο, ορχηστρα, παυλος, πεζοδρομος, protothema, school, χαλκιας, χορογραφιες
Τυχαία Θέματα