ΟΟΣΑ: Η παγκοσμιοποίηση πλήττεται από την επιβράδυνση του εμπορίου

Η πτώση στην ανάπτυξη του εμπορίου σημαίνει πως η παγκοσμιοποίηση μπορεί να καθυστερεί, ενώ συμβάλλει και στην στασιμότητα της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός μείωσε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1% στο 2.9% για φέτος και 3,2% του χρόνου. Ο εμπορικός όγκος παγκοσμίως μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο και πρόκειται να μην επιδείξει συνολική ανάπτυξη για φέτος.

Με τον υποψήφιο

για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump να απειλεί προς θέσπιση τελών για τις κινεζικές εισαγωγές, τη στιγμή που οι υποψήφιοι των γαλλικών γενικών εκλογών του 2017 υποστηρίζουν την προστασία των εγχώριων προϊόντων, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πως ένας κύριος παράγοντας της ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών απειλείται άμεσα.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann ανέφερε πως "Τα ποσοστά εμπορίου έχουν μειωθεί αισθητά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν πως κάτι τέτοιο είναι καλό. Αντιθέτως, είναι πολύ επιβλαβές και φαίνεται ως πτώση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας".

Η αύξηση του εμπορίου ήταν και η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Από την κρίση του 2008, οι ρυθμιστές, όμως δεν έχουν μπορέσει να ανανήψουν το εμπόριο και την ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πως η επέκταση των ανεπτυγμένων οικονομιών χαλαρώνει, αφού οι παραγωγοί των εμπορευμάτων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες δείχνουν πενιχρή ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα