Όμιλος J&P ΑΒΑΞ: Δικό του και το 100% της Volterra

To 100% της εταιρείας Volterra που δραστηριοποιείται στην αγορά κατά κύριο λόγο ως φορέας εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, προμηθεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε Κατοικίες, Επιχειρήσεις και Βιομηχανίες – Χαμηλής και Μέσης Τάσης απέκτησε με μια κίνηση του ο Όμιλος J&P-ΑΒΑΞ εξαγοράζοντας το ποσοστό των Ιταλών συνεταίρων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ο Όμιλος J&P-ΑΒΑΞ « προέβη σε εξαγορά του 50% των μετοχών

της εταιρείας Volterra το οποίο κατείχε ο Όμιλος Sorgenia». Η Volterra A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν το αποτέλεσμα μίας στρατηγικής συμμαχίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ιταλία – και J&P-ABAΞ Α.Ε. – από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η Volterra αποτελούσε το όχημα μέσω του οποίου οι δύο όμιλοι «έβλεπαν» την ανάπτυξη τους στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η δράση της εταιρίας – όπως είχε δηλωθεί τότε- θα αφορούσε «όλες τις μορφές και τρόπους παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Για την ιστορία και μόνο η J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε. είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης και λειτουργίας και έχει παρουσία στην Ελλάδα και σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, ανάπτυξης ακινήτων (Real Estate), Facilities Management σε έργα όπως: Αττική Οδός (Ελλάδα), Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Ελλάδα), Διεθνές Αεροδρόμιο Queen Alia (Ιορδανία), καθώς και σε μεγάλα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα όπως: Σταθμός Ενέργειας Κομοτηνής , Σταθμός Ενέργειας Βασιλικό Κύπρου, Σταθμός Ενέργειας ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά η αποχωρούσα SORGENIA SpA είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ιδιωτική εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας στην Ιταλία. Ιδρύθηκε το 1999 από την εταιρεία CIR. H SORGENIA , εκτός της παραγωγής και πώλησηςηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύει την Ιταλική αγορά με φυσικό αέριο.

Στον τομέα ηλεκτρισμού έχει 3800 MW εγκατεστημένη ισχύ και υπό κατασκευή περισσότερα από 800 MW και περίπου 560,000 πελάτες. Η εταιρεία εκτός των μονάδων παραγωγής συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο, έχει μεγάλη παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκα και αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια κλπ.).

Η SORGENIA, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών panel, διακινεί περίπου 5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου εκ των οποίων τα 3 για δικές της ανάγκες (5 δις το 2012). Δραστηριοποιείται στην Ιταλία , στη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Μέχρι τώρα επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο Κων/νος Κουβαράς – πρόεδρος ΔΣ – με τον Πάνο Νίκου, να κατέχει την θέση του Γενικού Διευθυντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα