Ολάντ, η ύστατη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα;

Τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σπεύδει να ζητήσει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς υπήρξε αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησής του με τους πιστωτές – για μία ακόμη φορά – ούτως ώστε να υπάρξει εκταμιεύσει της επόμενης δόσης στη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει σήμερα στο Παρίσι τον πρόεδρο της Γαλλίας,

ενώ οι Έλληνες συνεχίζουν την προσπάθειά τους να πείσουν τους πιστωτές τους να «κλείσουν» την πρώτη αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα και δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από μία εβδομάδα, με δεδομένη και τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εφαρμόζει την κλασσική της τακτική να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό ζήτημα, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των τεχνοκρατών», εκτιμούν οι Πάρις Μαντζάβρας και Γιώργος Γρηγορίου, αναλυτές της Pantelakis Securities.

Λίγες ώρες πριν ο κ. Τσίπρας μεταβεί στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει δύο νομοσχέδια, ένα φορολογικό και ένα που θα αφορά το ασφαλιστικό σύστημα εντός της επόμενης εβδομάδας, ακόμη και εάν δεν έχει ακόμη φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία έχει πλήξει σημαντικά το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη του να έχει εμφανίσει τη χειρότερη πορεία μεταξύ των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg από την αρχή του μήνα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τη δεύτερη χειρότερη πορεία, μετά από αυτά της Πορτογαλίας.

«Ο κίνδυνος ο Τσίπρας να «τραβήξει» την όλη διαδικασία έως τον Ιούλιο, όπου υπάρχει η υποχρέωση αποπληρωμής ελληνικού χρέους, αυξάνει. Αυτή, όμως, θα είναι μία επικίνδυνη στρατηγική, καθώς θα φέρει στη μνήμη το περασμένο καλοκαίρι και την αναπάντεχη απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα», εκτίμησε ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Keywords
Τυχαία Θέματα