Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ολλανδικές εκλογές

της Σοφίας Ζαφείρη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί στην πρώτη εκλογική διαδικασία στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου που συγκεντρώνει πάνω της την προσοχή, πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, με αρκετούς να εκτιμούν ότι το αποτέλεσμά της μπορεί να δώσει απάντηση στο πρόσφατο ερώτημα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Που πάει αυτή η Ευρώπη;».

Θα είναι οι ολλανδικές εκλογές η τρίτη ένδειξη, μετά το Brexit αλλά και την εκλογή Τραμπ, ότι τα επονομαζόμενα αντισυστημικά κόμματα ή κατ' άλλους

λαϊκιστικά, τελικώς ήρθαν για να μείνουν και δεν αποτελούν σημεία των καιρών;

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ακόμη και εάν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας κατακτήσει την πρώτη θέση δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, με δεδομένη την άρνηση όλων των υπόλοιπων κομμάτων να συνεργαστούν μαζί του. Πάντως ο επικεφαλής του, Γ. Βίλντερς, εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμηση ότι «μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, κάποια κόμματα μπορεί να αλλάξουν γνώμη».

Οι βασικοί υποψήφιοι

Συνολικά 28 κόμματα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Στη χώρα εφαρμόζεται η απλή αναλογική, γεγονός που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού. Το κοινοβούλιο διαθέτει 150 έδρες, με την κυβέρνηση να πρέπει να διαθέτει τις 76 ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ μπορεί να σχηματιστεί με συνεργασία ακόμη τεσσάρων έως έξι κομμάτων.

Λαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας και Δημοκρατίας (40 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον νυν πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.Εργατικό Κόμμα (35 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον νυν αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης Λόντεβικ Άσερ.Σοσιαλιστικό Κόμμα (15 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον Εμίρ Ρόμερ.Χριστιανοδημοκρατική Πρόσκληση (13 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον Σίμπραντ βαν Χάρσμα Μπούμα.Κόμμα της Ελευθερίας (12 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον Γκερτ Βίλντερς.Δημοκράτες 66 (12 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), με ηγέτη τον Αλεξάντερ Πέτστολντ.Πράσινη Αριστερά (4 έδρες), με ηγέτη τον Γέσε Κλάβερ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Μαρκ Ρούτε μπορεί να κερδίσει από 23 έως 27 έδρες, ενώ αυτό του Γκερτ Βίλντερς από 21 έως 25 έδρες. Για τα υπόλοιπα κόμμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για τα ακόλουθα αποτελέσματα: Χριστιανοδημοκράτες 18-20 έδρες, Δημοκράτες 66 17-19 έδρες, Πράσινοι 15-17 έδρες, Σοσιαλιστές 14-16 έδρες, Εργατικό Κόμμα 11-13 έδρες.

Ψηφοφορία και αποτελέσματα

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 10 το βράδυ, με το πρώτο exit poll να δίνεται στη δημοσιότητα αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες. Κάποια τελικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα θα δώσει η αρμόδια εκλογική επιτροπή την Τρίτη 21 Μαρτίου. Όσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και αρκετούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα