Μαρκ Ρούτε: Εκλογές στην... κόψη του ξυραφιού

Η τύχη του Μαρκ Ρούτε και πιθανώς έως ένα βαθμό και της Ενωμένης Ευρώπης κρίνονται σήμερα στις κάλπες των ολλανδικών εκλογών. Ενδεχόμενη νίκη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας και Δημοκρατίας θα ακολουθηθεί από έναν αναστεναγμό ανακούφισης, για όσους φοβούνται ότι η άνοδος των λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα και σίγουρα δύσκολα νερά τη Γηραιά Ήπειρο.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ρούτε φρόντισε να εκμεταλλευθεί

- δείχνοντας παράλληλα ένα «δημοκρατικό» πρόσωπο- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κόντρα του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απαγόρευση συγκεντρώσεων στήριξης του τουρκικού δημοψηφίσματος, οδήγησε σε ανταλλαγή όχι και τόσο κομψών δηλώσεων μεταξύ Ρούτε και Ερντογάν, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως πολέμιος των ακραίων πολιτικών στοιχείων τα οποία -τυχαία άραγε;- είναι και μουσουλμάνοι.

Η διολίσθηση του κ. Ρούτε προς έναν ελαφρύ... λαϊκισμό -η εξουσία άλλωστε έχει τεράστια γοητεία- φάνηκε και πριν από μικρό χρονικό διάστημα, όταν φρόντισε με ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε εφημερίδες να συμβουλέψει τους μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ολλανδία: «Ή προσαρμοστείτε ή φύγετε».

Παρά το γεγονός ότι η ολλανδική οικονομία ακολουθεί πολύ καλή πορεία, έχοντας σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στα τελευταία 11 τρίμηνα, αυτό δεν έχει καταφθάσει άνευ προβλημάτων. Υπήρξε εφαρμογή μίας περιορισμένης λιτότητας, μέσω της οποίας εφαρμόστηκαν προγράμματα περικοπής των κοινωνικών δαπανών και κυρίως των δαπανών για το σύστημα υγείας, γεγονός το οποίο έπληξε φυσικά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο κ. Ρούτε θα πληρώσει και αυτήν την επιλογή του να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, τα οποία ο ίδιος -όπως σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί που κλήθηκαν να τα προωθήσουν- χαρακτήρισε ως απαραίτητα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι, πάντως, τι θα συμβεί τόσο στον ίδιο και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, εάν τελικώς οι δημοσκοπήσεις, για μία ακόμη φορά, διαψευσθούν και τελικώς ο αντίπαλός του Γκερντ Βίλντερς βρεθεί στην κορυφή....

Keywords
Τυχαία Θέματα