Οικονομία και NPLs θα καθορίσουν την πορεία του real estate το 2018

Της Στεφανίας Σούκη

Αποσπασματικά και περιορισμένα παραμένουν τα σημάδια ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς real estate παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2017 έχουν καταγραφεί σαφώς περισσότερες συναλλαγές αγοραπωλησιών, ενώ και η ζήτηση για συγκεκριμένα ακίνητα στις πιο «πλεονεκτικές» θέσεις κυρίως στην Αθήνα έχει αυξηθεί.

Ο αντίκτυπος από τα ακίνητα που πρόκειται να «ρίξουν» οι τράπεζες στην αγορά

σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι δύο παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου το επόμενο έτος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα μεγαλοστελέχη της αγοράς και φάνηκε και στο 19ο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήθηκε και η πορεία της αγοράς ακινήτων.

Αντίστοιχα, και η ετήσια έρευνα της PricewaterhouseCoopers και του Urban Land Institute για τις «Αναδυόμενες τάσεις στο real estate στην Eυρώπη για το 2018» χαρακτηρίζει ως «μέτριες» τις επενδυτικές προοπτικές για την Αθήνα (η οποία βρίσκεται στην 29η θέση της κατάταξης στο σύνολο των 31 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για επενδύσεις σε ακίνητα).

Οι αναλυτές της PwC και του ULI χαρακτηρίζουν ως ''τεράστιο πονοκέφαλο'' για τη χώρα μας το ζήτημα των μή εξυπηρετούμενων δανείων, με κεφάλαια ύψους 101 δισ. ευρώ να είναι εγκλωβισμένα στα βιβλία των τραπεζών και να αναζητείται λύση, ενώ ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018 θα δοκιμάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

«Αφενός τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει στην αγορά του real estate η πιο ενεργή διαχείριση των NPLs από πλευράς τραπεζών και αφετέρου η συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς του realestate και όχι μεμονωμένων τμημάτων της όπως γίνεται μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του στο forum της Nέας Υόρκης ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί το 2017 να υπήρξαν συναλλαγές σε εμπορικά ακίνητα με καλά επενδυτικά χαρακτηριστικά, οι οποίες δείχνουν αυξητική τάση στις τιμές πώλησης, ωστόσο αυτή η τάση θα πρέπει να επεκταθεί και στα λοιπά ακίνητα.

Σύμφωνα με τον κ.Καρυτινό «το ζητούμενο είναι μια συνολική ανάπτυξη του real estate και αυτό θα φανεί όταν αρχίσει να αυξάνεται η απορρόφηση των κενών χώρων. Αυτό θα καταστεί δυνατόν μόνον εφόσον η συνολική οικονομία δείξει σαφή και σταθερή ανάκαμψη και είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για το 2018».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, επικεφαλής της Grivalia Properties AEEAΠ, η οποία επενδύει σταθερά σε ακίνητα που έχουν σαφείς προοπτικές ανατίμησης, με «πράσινες» παρεμβάσεις αλλά και στο κομμάτι του τουρισμού, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Grivalia Hospitality.

Ο κλάδος του τουρισμού πάντως είναι αυτός που προσελκύει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών όπως φάνηκε και από την έρευνα των ULI και PwC.

Οπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, η επίσημη παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε χθές, ο κλάδος της φιλοξενίας είναι αυτός που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο συνδεδεμένος με την τοπική οικονομία, την ίδια στιγμή που οι αφίξεις εξακολουθούν να βαίνουν αυξανόμενες στην τελευταία τριετία και η χώρα θεωρείται ως ένας από τους πλέον ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα