Οι Βρετανοί τουρίστες βιώνουν ήδη τα προβλήματα της νέας ισοτιμίας της στερλίνας

Όταν ο Βρετανός επιχειρηματίας Paul Frampton μετέτρεψε τις λίρες του σε ευρώ για τις φετινές διακοπές της οικογένειάς του στην Τοσκάνη, εξεπλάγη όταν έμαθε την ισοτιμία που πλησίαζε το 1 προς 1.

"Έμεινα εμβρόντητος", ανέφερε ο επικεφαλής εταιρείας μέσων ενημέρωσης, ο οποίος πλήρωσε περίπου 97 πένες ανά ευρώ στο αεροδρόμιο του Stansted του Λονδίνου. Ο ίδιος γνωρίζει πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στα αεροδρόμια είναι γνωστές για τις πολύ κακές συναλλαγματικές αξίες τους, αλλά παρομοίασε την ισοτιμία αυτή ως "ληστεία".

Η ισοτιμία

Ευρώ-στερλίνας αποτελεί μία πραγματικότητα που οι έμποροι χονδρικής, αλλά και οι Βρετανοί οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει σιγά-σιγά να συνηθίζουν, εάν βασιστούμε στις προβλέψεις των HSBC και UBS για το 2017. Μία ισοτιμία 1 προς 1 θα ήταν και κάτι το... νέο για τη στερλίνα.

Η ΕΕ είναι και ο πελάτης περίπου του 50% των υπηρεσιών και των αγαθών της Βρετανίας. Γι αυτό το λόγο, η απόφαση της 23ης Ιουνίου για το Brexit έχει αυξήσει και τις ανησυχίες πως η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να χρηματοδοτήσει το παρών έλλειμμα του 5,4% του ΑΕΠ της. Ήδη οι επενδύσεις δέχονται πλήγμα, αφού εταιρείες όπως η Vodafone, μεταξύ άλλων, μελετούν την "μετακόμιση" των κεντρικών τους γραφείων στο εξωτερικό. Από την άλλη, η πτώση της αξίας της στερλίνας κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, αν και πλήττει τους Βρετανούς τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα