Οι οίκοι υποβάθμισαν την Toshiba

Τρεις οίκοι και συγκεκριμένα ο S&P, η Moody's και η R&I έκοψαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Toshiba μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας ότι αναμένει ζημιές δισεκατομμυρίων που θα επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία της, που είχε ως αποτέλεσμα και την ενδοσυνεδριακή βουτιά της μετοχής σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι η ζημιά προκύπτει μετά από deal εξαγοράς με τη Westinghouse Electric και αφορά την ολοκλήρωση πυρηνικών αντιδραστήρων

νέας γενιάς σε δύο αμερικανικά εργοστάσια. Τα έργα που πραγματοποιούνται έχουν, αφενός βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, αφετέρου έχουν υπερβεί κατά μερικά δισ. δολ. τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η ηλεκτρική μονάδα Westinghouse της Toshiba (φωτο: AP)

Η μετοχή της Toshiba διολίσθησε κατά 26%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974 στα 232 γεν στο χρηματιστήριο του Τόκιο την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

Η μετοχή είχε υποχωρήσει σημαντικά από την προηγούμενη ημέρα, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές δισεκατομμυρίων που θα επηρεάσουν την κερδοφορία και τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.

Οι εξελίξεις είχαν ως συνέπεια οι τρεις οίκοι αξιολόγησης να την υποβαθμίσουν ενώ, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας μπορεί να βρεθεί υπό σημαντική πίεση, καθώς η αγοραία αξία της υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κατά σχεδόν 800 δισ. γεν (ή 6,8 δισ. δολ.). Η υποβάθμιση από τη Moody's αφορά τις ανησυχίες του οίκου για τη βιωσιμότητα της βραχυπρόθεσμης λιτότητας, σύμφωνα με αναλυτή του οίκου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Η ζημία που θα προέλθει από την καταβολή αποζημίωσης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παραβίαση των χρηματοοικονομικών δεικτών του τραπεζικού δανεισμού της Toshiba».

Keywords
Τυχαία Θέματα