Toyota: Το στοίχημα με τα υβριδικά απέδωσε καρπούς

Είναι πολύ πιθανό οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη να κάνουν άλμα 40% το 2016, ενώ η ιαπωνική Toyota «βλέπει» ότι πάνω από τις μισές πωλήσεις στη Γηραιά ήπειρο θα αφορούν σε υβριδικά οχήματα μέχρι το 2020.

Επί σειρά ετών η Τoyota επικεντρώνεται στη προώθηση των υβριδικών της μοντέλων στην Ευρώπη, αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό που επικρατεί στον χώρο των πετρελαιοκίνητων με ηγέτες της αγοράς στο diesel, όπως είναι

η Volkswagen. Και όπως φαίνεται, η ιαπωνική στρατηγική τελικά αποδίδει καρπούς.

Για του λόγου το αληθές, μετά το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων που συντάραξε εκ θεμελίων τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Toyota αναμένεται να κάνει άλμα 40% στις ετήσιες πωλήσεις των βενζινοκίνητων – ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη. Τα υβριδικά αναμένεται να αποτελέσουν ποσοστό άνω του 50% των συνολικών παραδόσεων αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Toyota, Karl Schlich.

To δίλημμα της Toyota για την Ευρώπη είχε περισσότερο να κάνει με το αν θα ταίριαζαν τα υβριδικά στη συγκεκριμένη αγορά και δεν σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με πρόβλημα ρυθμιστικής φύσης. Στις αρχές της δεκαετίας, όταν η ζήτηση για το Prius της ήταν ραγδαία και σε άλλες αγορές όπως των ΗΠΑ, το μοντέλο δεν προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αγοραστών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων είχε να κάνει με ντιζελοκίνητα οχήματα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το σκάνδαλο της Volkswagen.

Τελικά λοιπόν η απόφαση της Toyota να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την προώθηση πετρελαιοκίνητων αποδεικνύεται επιτυχής.
«Οταν έχεις μια στρατηγική που καθοδηγείται από τις ανάγκες που υπάρχουν και που κάνει το σωστό για τους πελάτες και για τον κόσμο, αυτό σου δίνει δύναμη», αναφέρει ο Schlich. «Σε αυτό επικεντρωθήκαμε κι εμείς».

Σημειώνεται ότι η Toyota είναι ακόμα ένας μικρός παίκτης στην Ευρώπη, όπου είχε 4,3% μερίδιο αγοράς το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο, αρκετά πίσω από τη ηγέτιδα δύναμη, τη Volkswagen με μερίδιο 24,1%, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Και πάλι όμως βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση, καθώς τόσο η Volkswagen, όσο και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν ντιζελοκίνητα, όπως BMW, η Daimler και η Fiat Chrysler πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητες με την παραγωγή ηλεκτροκίνητων κινητήρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα