Έρευνα: Οι μετοχές στην Ευρώπη μπορούν να υποχωρήσουν 24% με ένα Brexit

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να χάσουν το ένα τέταρτο της αξίας τους μετά από μία έξοδο της Βρετανίας απ' την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που επιχειρεί να εξετάσει τις συνέπειες ενός Brexit.

Η Axioma Inc, εταιρεία που καταρτίζει μοντέλα κινδύνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων. Οι ειδικοί της προσομοίωσαν τις συνέπειες από μία επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου στο επικείμενο δημοψήφισμα

σε ένα υποθετικό χαρτοφυλάκιο που απαρτιζόταν από 54% ομόλογα, 41% μετοχές και τα υπόλοιπα εναλλακτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξε η εταιρεία οι επενδύσεις σε στερλίνες θα υποχωρούσαν 10%, περισσότερο απ' ότι αυτές σε ευρώ.

Οι μετοχές έχουν παραμείνει σχετικά ήρεμες ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 23 του μήνα, παρά το γεγονός ότι η μεταβλητότητα του βρετανικού νομίσματος έχει εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα απ' το 2009. Αν και οι βρετανικές μετοχές συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες σε απόδοση μετοχές στην Ευρώπη φέτος λόγω της αποδυναμωμένης στερλίνας και του ριμπάουντ των εξορυκτικών εταιρειών, εξακολουθούν να είναι και αυτές που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους σύμφωνα με την Axioma.

«Υπάρχει η υπόθεση ότι το Brexit δεν πρόκειται να συμβεί – εάν συμβεί όμως κανείς δεν είναι έτοιμος ψυχολογικά να προσαρμοστεί», λέει σε συνέντευξη του ο Philip Jacob, ένας απ' τους ερευνητές που υπογράφουν την έκθεση. «Θα δούμε τις αγορές μετοχές να κάνουν μεγάλες κινήσεις», προσθέτει.

Για να προσομοιώσει τον πιθανό αντίκτυπο ενός Brexit, η Axioma ανέλυσε τις αντιδράσεις των αγορών σε παλαιότερα γεγονότα, στα οποία συμπεριλήφθηκαν η πολυετής κρίση χρέους στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία το stress test μελετά μόνο τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά, όχι στις δομικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στην οικονομία μακροπρόθεσμα μία έξοδος.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί ψήφο – ψήφο αν και ορισμένες καταγράφουν να προηγείται το «στρατόπεδο της εξόδου».
Παρ' όλα αυτά ο δείκτης FTSE All-Share υποχωρεί μόλις 1,2% φέτος ενώ ο Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 7,6%.

Οι Αμερικάνοι επενδυτές πιθανόν να είναι πιο ευάλωτοι στην πτώση από μία ψήφο υπέρ της εξόδου. Έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε βρετανικές μετοχές απ' το Μάιο του 2015, σύμφωνα με ξεχωριστεί έρευνα απ' το σκέλος συμβουλών – υπηρεσιών του ομίλου Nasdaq OMX. Οι επενδυτές απ' τη Βρετανία, αντίθετα, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πωλητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα