ΑΝΖ: Οι δύο λόγοι που θα στείλουν τον χρυσό στα 1.400 δολάρια

Οι τιμές του χρυσού δεν αποκλείεται να αυξηθούν νωρίτερα, εκτιμά η ANZ, αφού μειώθηκαν οι πιθανότητες να αυξήσει τα επιτόκια η Fed και οι δημοσκοπήσεις για το Brexit αντέστρεψε το ρίσκο.

Οι τιμές σποτ για τον χρυσό διαπραγματεύονται γύρω στα 1.267 δολ. ανά ουγγιά, αποτυγχάνοντας να φτάσει τα 1.300 δολάρια εντός του Μαΐου,

όμως σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής για τα εμπορεύματα της ANZ, Daniel Hynes, επικεντρώνεται σε δύο στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν το περιθώριο για άνοδο της τιμής του χρυσού.

Αφενός τα σχόλια της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζανετ Γέλεν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που μείωσαν τις προσδοκίες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων φέτος και αφετέρου η νομισματική πολιτική σε Ευρώπη και Ιαπωνία με βάση τα χαμηλά ή ακόμα και τα αρνητικά επιτόκια.

Οι τιμές του χρυσού κέρδισαν πάνω από 16% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 και τεστάρισαν το επίπεδο – κλειδί των 1.300 δολαρίων τον Μάιο. Από τότε έχουν υποχωρήσει ελαφρώς αντανακλώντας τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο χρυσός είθισται να υποχωρεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τρίτον, η μείωση του κινδύνου για ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του στα 1.400 δολ. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ πρόκριμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Αν η καμπάνια υπέρ της εξόδου κερδίσει, αναμένεται κατάρρευση της στερλίνας και συνεπακόλουθη μεταβλητότητα της αγοράς. Τότε οι επενδυτές μάλλον θα αναζητήσουν ασφαλή assets για να τοποθετήσουν τα λεφτά τους», αναφέρει ο Hynes.

Οι παρατηρήσει της ANZ έρχονται σε μια στιγμή που πολλοί μεγαλοεπενδυτές στρέφονται στον χρυσό, όπως ο Τζορτζ Σόρος που πρόσφατα αγόρασε χρυσό και μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού, όπως έγραφε χθες η Wall Street Journal.

Η ζήτηση για χρυσό έχει αυξηθεί και στην Ιαπωνία, όπου τον περασμένο Ιανουάριο η απόφαση για αρνητικά επιτόκια εξέπληξε του επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Tanaka Kikinzoku Kogyo, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής εμπορίας χρυσού, η πώληση ράβδων χρυσού αυξήθηκε κατά 35% σε ετήσια βάση κατά το α' τρίμηνο του 2016.

Παράλληλα, η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να αυξηθεί και λόγω πληθωρισμού, αφού πολλοί θα το επιλέξουν για να προστατευθούν από αυτόν. «Καθώς (σσ ο πληθωρισμός) παραμένει χαμηλός σε πολλά σημεία του πλανήτη, τα σημάδια για ενδεχόμενη άνοδό του αυξάνονται», αναφέρει ο Hynes, για να προσθέσει ότι, «εν μέρει, αναμένουμε ότι η ενίσχυση του πετρελαίου θα αυξήσει τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού τους ερχόμενους μήνες».

Πάντως, όπως λέει ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας εμπορευμάτων της Capital Economics, Julian Jessop, αρχικά θα συμβούν ελάχιστα με ένα Brexitκαι οι αλλαγές δεν θα φανούν αμέσως. Η Βρετανία πιθανόν να παραμείνει μέλος της ΕΕ για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια ίσως και περισσότερο, εκτιμά. Αυτό, όπως λέει, θα επιτρέψει να ξεκαθαρίσουν κάποιες αβεβαιότητες για το οικονομικό αντίκτυπο (ενός Brexit) μέσω των κανονισμών που αθ ισχύουν στο βρετανικό εμπόριο με το υπόλοιπο της Ευρώπης και του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα