Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν την πορεία του bitcoin

Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν μπορούν να αγνοήσουν την ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων και ενδέχεται σε κάποιο σημείο να εξετάσουν εάν έχει νόημα να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ).

"Το ερώτημα αν η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσφέρει ψηφιακή εναλλακτική λύση στα μετρητά είναι πιο πιεστικό

σε χώρες όπως η Σουηδία, όπου η χρήση μετρητών μειώνεται ραγδαία", δήλωσε η ΤΔΔ στην τριμηνιαία της επισκόπηση. "Όμως, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορεί ενδεχομένως να αποφασίσουν αν η έκδοση ψηφιακών νομισμάτων για χονδρική ή λιανική, έχει νόημα στο δικό τους πλαίσιο."

Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου και τα κέρδη απόδοσης στα συστήματα πληρωμών, αλλά και δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την ΤΔΔ.

"Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το bitcoin έχει περάσει από το να είναι κάτι το περίεργο και το σκοτεινό, σε μια κατάσταση που το έχει καταστήσει οικείο όνομα", ανέφερε. "Ενώ φαίνεται απίθανο το bitcoin ή τα άλλα "αδελφά" ψηφιακά νομίσματα να εκτοπίσουν κυρίαρχα νομίσματα, έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητα διαφόρων απαγορεύσεων ή, από την άλλη, της ευρέως διαδεδομένης τεχνογνωσίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα