HSBC: «Βλέπει» δυο αυξήσεις επιτοκίων από την BoE εντός 12μήνου

Η HSBC, μια εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Βρετανίας, εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου 12μήνου. Η προηγούμενη πρόβλεψή της έκανε λόγο για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά έως τα τέλη του 2018.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εντός

του Νοεμβρίου και δεύτερη αύξηση τον Μάιο του 2018, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της ΒοΕ στο 0,75%.

«Τα πρακτικά Σεπτεμβρίου της BoE δήλωναν επιθετική νομισματική τάση, ωστόσο τα συνεπακόλουθα σχόλια των Mark Carney και Jan Vlieghe που προηγουμένως ήταν υπέρ της χαλάρωσης φαίνεται πως σφράγισαν τη συμφωνία (σσ. για αύξηση των επιτοκίων)» έγραψε η οικονομολόγος της HBSC Elizabeth Martins σε σημείωμά της προς τους πελάτες.

Με την αλλαγή της πρόβλεψής της για την ΒοΕ, καθώς και λόγω άλλων «κυκλικών δυνάμεων», όπως αναφέρει, η HSBCαναθεωρεί και την ετήσια πρόβλεψή της για τη στερλίνα κατά 15 σεντς, στο 1,35 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν αναμένει απόλυτη ισοτιμία στερλίνας - ευρώ που προέβλεπε προηγουμένως έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, η HSBC εκτιμά ότι η στερλίνα θα φτάσει στις 89 πέννες ανά ευρώ μέχρι τα τέλη του 2017 και στις 95 πέννες μέχρι τα τέλη του 2018.

«Η αναπάντεχη επιθυμία της ΒοΕ να ακολουθήσει τις άλλες κεντρικές τράπεζες της G10 στην κούρσα για έξοδο από την διευκολυντική νομισματική πολιτική, έχει δώσει επιπλέον ώθηση στη στερλίνα, ένα νόμισμα που έχει αγνοήσει την πολιτική ίντριγκα του Brexit σε όλη τη διάρκεια του 2017», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής έρευνας νομισμάτων της HSBC, David Bloom.

Για τη στερλίνα η HSBC αναμένει ότι θα κάνει βουτιά στο 1,26 δολάριο ως τα τέλη του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα