Τόσκας στη Bild: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ε.Ε.


«Οι Τούρκοι δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές», τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που πέτυχε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισημαίνοντας πρόσθεσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα

έχει μειωθεί ελάχιστα.

Όπως τόνισε ο κ. Τόσκας, η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ενώ μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της τρομοκρατίας, που όπως υπογράμμισε, δεν πρέπει να συνδέεται με την κρίση των προσφύγων

Ειδικότερα, ο κ. Τόσκας κατά τη συνέντευξή του προειδοποίησε ότι «εάν ο πόλεμος στη Συρία δεν σταματήσει και τα οξύτατα προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν συνεχιστούν, θα συνεχίσουν να καταγράφονται ροές που είχαμε τους περασμένους μήνες» κάνοντας λόγο για 800.000 ή περισσότερες αφίξεις.

Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση, τόνισε τα εξής: «Οι τουρκικές αρχές δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ. Μιλώ μόνο για τα γεγονότα. Δεν έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν. Δεν προσπάθησαν ιδιαίτερα να μειώσουν τις ροές... Και σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση, δέχθηκαν πίσω μόλις 43 μετανάστες».

Ερωτηθείς από τον Γερμανό δημοσιογράφο γιατί η Ελλάδα δεν σταματά τους παράνομους μετανάστες, ο κ. Τόσκας ανέφερε τα εξής: «Στην Ελλάδα φθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από χώρες εκτός της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Το ποσοστό τους είναι περίπου 20%. Έτσι συλλαμβάνουμε αυτούς τους ανθρώπους και τους στέλνουμε στα κέντρα κράτησης πριν από την αναχώρηση. Ορισμένοι θέλουν να μείνουν, όπως Πακιστανοί που έχουν φίλους και συγγενείς εδώ. Αυτό είναι μεγάλο βάρος και κοστίζει πολύ για αυτή τη χώρα, η οποία διέρχεται οικονομική κρίση. Το κόστος αυτής της κρίσης των προσφύγων για την Ελλάδα μέχρι τώρα είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη σίτιση, τη χορήγηση ασύλου και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τα καύσιμα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και άλλα...Η πηγή του προβλήματος που έχει ενσκήψει με τα πλαστά έγγραφα δεν βρίσκεται εδώ. Τα αποκτούν στη Συρία και στην Τουρκία. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν υφίσταται καμιά δυνατότητα να ελεγχθούν πλήρως τόσο μεγάλες ροές. Επιτρέψτε μου να μιλήσω βάσει της εμπειρίας μου στις ένοπλες δυνάμεις: Πώς μπορείς να κλείσεις τα σύνορα; Είναι αδύνατον. Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα είναι τα σύνορα της βόρειας Ελλάδας με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και έχουμε θαλάσσια σύνορα μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων με την Τουρκία. Και το ίδιο ισχύει στα σύνορα Ιταλίας και βόρειας Αφρικής και Ισπανίας και βόρειας Αφρικής. Πώς θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να κλείσει τα σύνορα; Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό».

Αναφορικά με τη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, των λεγόμενων hot spots ο κ. Τόσκας είπε τα εξής: «Έχουμε μια προθεσμία, που είναι πολύ φιλόδοξη, για να ολοκληρωθεί η πλειονότητα των ΚΕΠΥ. Ορίστηκε από τον πρωθυπουργό (Αλέξη Τσίπρα) και είναι η 15η Φεβρουαρίου. Στη Χίο και στη Λέρο οι υποδομές, τα κτίρια, είναι έτοιμα. Όσο για τον εξοπλισμό, δίνουμε μάχη στην ευρωπαϊκή αγορά για να τον αγοράσουμε. Η μόνη χώρα η οποία μας υποστήριξε ήταν η Γερμανία, με 43 μηχανήματα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλοσκόπησης). Χρειαζόμαστε περίπου 80.

Τέλος, σε σχέση με την τρομοκρατία, τόνισε τα εξής: «Πρώτα απ' όλα, η κρίση των προσφύγων δεν θα έπρεπε να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Απαντήσαμε στις γαλλικές αρχές μέσα σε μία ώρα αφού το ζήτησαν και μας ευχαρίστησαν για αυτό. Κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε. Αλλά το να ελέγχονται όλα τα έγγραφα και τα διαβατήρια των προσφύγων είναι αδύνατον με αυτές τις ροές. Δεν είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να το επιτύχει. Στέλνουμε μηχανήματα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, βελτιώνουμε την κατάσταση στο σύνολό της».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα