ΕΛΠΕ: Συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους την Παρασκευή

Συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν θα έχουν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές των ΕΛΠΕ, υποστηρίζει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου,

μετά και την άρση του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ ήταν μεταξύ των κορυφαίων πελατών του Ιράν, έως ότου επιβλήθηκε το εμπάργκο, με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου να αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών εισαγωγών της ελληνικής εταιρείας.

«Από τη στιγμή που υπήρξε άρση του εμπάργκο τα ΕΛΠΕ μπορούν να συζητήσουν την πιθανότητα εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου και να διευθετήσουν τις οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει, ανώνυμα, κορυφαίο στέλεχος των ΕΛΠΕ στο Reuters.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ είχαν εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, η αξία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 550 και 600 εκατ. δολαρίων, αλλά μετά την επιβολή του εμπάργκο δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποπληρώσουν την Τεχεράνη.

Επιπρόσθετα ένα ακόμη στέλεχος των ΕΛΠΕ, υποστήριξε στο Reuters, ότι ο υφυπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Amir Hossein Zamaninia και στελέχη της Εθνικής Ιρανικής Πετρελαϊκής Εταιρείας (NIOC), θα επισκεφθούν την Παρασκευή την Αθήνα για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ.

Η ιρανική αποστολή θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα