Οι φόβοι για εκτροχιασμό των αποκρατικοποιήσεων και οι πιέσεις για ΔΕΗ & ΔΕΠΑ

Της Ελένης Στεργίου

Φόβοι να τεθεί εκτός τροχιάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2016 προκαλεί η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, που διατάραξε τη ροή των οκτώ κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων του 2016, ενώ εντός του 2017 θα πρέπει «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς η πώληση των ποσοστών της ΔΕΗ (17%) και της ΔΕΠΑ (65%).

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου

με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018. Αν και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του έτους, στη συνέχεια περνάμε στη νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων το 2017, με τους δανειστές να έχουν θέσει ως όρο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων στον τομέα του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Μέχρι να οριστεί ο διάδοχος του κ. Πιτσιόρλα αναλαμβάνουν ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης και η εντεταλμένη σύμβουλος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερ Ταμείου, με επικεφαλής τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, θα προκηρύξει διαγωνισμό από τον οποίο θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) και του διευθύνοντα συμβούλου. Πηγές τονίζουν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου υπερ-Ταμείου εντός του 2016. Μετα τη σύσταση του νέου διοικητικού συβουλίου θα επιλεγούν και οι επικεφαλής των θυγατρικών του νέου φορέα, δηλαδή της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Σύμφωνα με το τελευταίο εγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων το αργότερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ να είχε προχωρήσει στη πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγούνταν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης για τα ποσοστά των τριών κρατικών ενεργειακών εταιρειών, δηλαδή του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο για τη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει “ η επιλογή συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, που θα αξιολογήσουν τις εναλλακτικές επιλογές”, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στις αρχές του 2017. Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση 24% του ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Για τη ΔΕΠΑ, η πώληση του 66% φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί με εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέεται και με το θέμα εμπορίας αερίου στα δίκτυα πόλης, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), όπου στο τραπέζι έχει πέσει από τους δανειστές η πρόταση για αποχώρηση από την εμπορία, χωρίς αποζημίωση.Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ, Ατττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες, όπως προβλέπει το μνημόνιο, πρόκειται να διαχωριστούν σε Εταιρίες Παροχής Αερίου, που θα ασκούν μόνον την εμπορία και σε Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων.

Keywords
Τυχαία Θέματα