Η νίκη του Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα της επίσκεψης Ομπάμα

Η εκλογική νίκη του Τραμπ έχει αλλάξει τη φύση του ταξιδιού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το τελευταίο που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό ως ηγέτης των ΗΠΑ. Ο ίδιος ανέμενε πως το ταξίδι αυτό θα αποτελούσε ένα "αντίο" προς τους ηγέτες είκοσι και πλέον ηγετών ξένων χωρών. Ο Ομπάμα πετάει απόψε με πρώτο προορισμό την Ελλάδα, και μετά τη Γερμανία και το Περού. Το ταξίδι θα ήταν το κύκνειο άσμα του δημοκρατικού ηγέτη πριν

παραδώσει τα σκήπτρα στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο Τραμπ του... άλλαξε τα σχέδια.

Αντιθέτως, τώρα ο Ομπάμα θα πρέπει να πει κάτι στον υπόλοιπο πλανήτη που ο ίδιος μπορεί να μην πιστεύει: πως ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ θα συνεχίσει τη διπλωματική στάση που τήρησε ο ίδιος, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα τα όσα έχει επιτύχει ο Ομπάμα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική απειλούνται ευθέως. Ο Τραμπ έχει απειλήσει τη διάλυση μίας διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν και το πρόγραμμα για τα πυρηνικά του, ενώ μπορεί να υποστηρίξει την αντιστροφή των κυρώσεων προς τη Ρωσία έτσι ώστε να δημιουργήσει "σταθερότητα" στην περιοχή.

Ο Τραμπ έχει επίσης αναφέρει πως θα παρατήσει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει υπογραμμίσει πως θα ακυρώσει ή θα επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Έχει, τέλος, μιλήσει και για "νέες τακτικές" για την καταπολέμηση του ISIS αλλά και του προσφυγικού προβλήματος.

Στο Περού ο Ομπάμα θα παραστεί στο Asia-Pacific Economic Cooperation Summit, των 21 ηγετικών στελεχών συμπεριλαμβανόμενων χωρών. Εκεί πρόκειται να αντιμετωπίσει και μία πληθώρα ηγετών άλλων χωρών που ανησυχούν για την εξαγγελία του Τραμπ πως πρόκειται να "θάψει"την εμπορική συμφωνία TPP.

H καγκελάριος Μέρκελ, σύμμαχος του Ομπάμα, αλλά και ο Ζι Τζινπινγκ της Κίνας πρόκειται να συναντηθούν ιδιαιτέρως με τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να μιλήσουν για τις πιθανές αποφάσεις που μπορεί να πάρει ο Τραμπ.

Η ομιλία του Ομπάμα στην Αθήνα θα έχει διπλό σκοπό. Θα προσπαθήσει να υποστηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να ξεκαθαρίσει πως παρόλη τη νίκη Τραμπ και του Brexit, οι κυβερνήσεις μπορούν να αντισταθούν στα λαϊκιστικά ρεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα