Οι εκβιαστές δεν έχουν πατρίδα

Οι σκέψεις που δημιουργούνται με το περπάτημα είναι πιο αληθινές, λένε. Και το κέντρο της Αθήνας, όταν έχει βραδιάσει, είναι ιδανικό, έχει πολλά ερεθίσματα. Βλέπεις τους τοίχους γεμάτους με συνθήματα, βλέπεις νεαρούς να γελάνε, βλέπεις ερωτευμένους, βλέπεις γραβατωμένους -χαμένοι στον κόσμο τους, βλέπεις άστεγους… Και το μυαλό, Κυριακή βράδυ, αντί να αδειάσει και να χαρεί τη βόλτα, πάει σε κάτι άλλο… Στις συνεχείς και επίμονες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσουμε τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος.

Η

προειδοποίηση ήταν σαφής: δεν θα δοθεί νέα παράταση, παρακαλώ προβείτε σε κατάθεση των δηλώσεων γιατί διαφορετικά θα απενεργοποιηθεί και το ΑΦΜ σας… “Ωραία, και τι θες δηλαδή Ελένη; Να μην πληρώσουμε φόρο καθόλου;”, σκέφτηκα. Να πληρώσουμε. Όχι όλοι, όσοι πρέπει. Αυτό μου απάντησα.

Όλα τα άλλα είναι εκβιασμός. Και μετά θυμήθηκα και άλλους εκβιασμούς.
….δεν μπορεί κάποιος με ετήσιο εισόδημα 5.300 ευρώ ΜΟΝΟ να τον αναγκάσουν να πληρώσει 890 ευρώ φόρο. Φορολογείται ο φτωχός.
….δεν μπορεί να του λένε δεν θα μπορείς να κάνεις καμία συναλλαγή αν δεν είσαι φορολογικά ενήμερος και αν είσαι και δεν μπορείς να πληρώσεις θα σου κάνουμε κατάσχεση, χωρίς να μπορείς να κάνει κάτι.
….δεν μπορεί επειδή έμεινες άνεργος εσύ και όλη η οικογένεια σου να δώσεις το σπίτι -που πλήρωνες και δόσεις και ΦΟΡΟΥΣ -πίσω στην τράπεζα.
…δεν γίνεται να σε αναγκάζουν να πληρώνεις μαζί με τη ΔΕΗ φόρο και μάλιστα υψηλό γιατί αλλιώς θα σου διακόψουν την ηλεκτροδότηση.
….δεν γίνεται να δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο μόνο αν πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Που σημαίνει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Και επειδή αυτή η χώρα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Εισπρακτική πολιτική.
….δεν γίνεται να σου λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι σου ότι θα δούμε αν θα γίνει ρύθμιση του χρέους σου και δεν μας φτάνει το πρωτογενές πλεόνασμα που σημείωσες, πρέπει να κάνεις ακόμα 450 δράσεις-σε μη ρεαλιστικό διάστημα- για να αρχίζουμε να το συζητάμε. Θα συνεχίσεις τα μέτρα, ακόμα και να δεν τα αντέχεις για να δούμε μετά το πρόβλημα σου…
…δεν μπορεί να λες ανοιχτά ότι επειδή η κανονική χρονιά των εκλογών αργεί, θα χρησιμοποιήσω την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξω την κυβέρνηση. Το έκανε και ο Παπανδρέου στον Καραμανλή. Μετά ήρθε το Μνημόνιο.
…δεν μπορεί λόγω του εκβιασμού των αγορών να προσφύγεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε χρόνο αστραπή
… δεν μπορεί επειδή η Γερμανία δεν ήθελε να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ να σε αναγκάζει – με τη μηδενική αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης- να μπεις σε ένα μηχανισμό στήριξης με όρους που δεν μπορείς να αντέξεις. Ο εκβιασμός; Θα βγεις από το ευρώ.
…ότι θα βγούμε από το ευρώ και θα χρεοκοπήσουμε φώναζε και ο Λουκάς Παπαδήμος από τη Βουλή κατά τη ψήφιση του 2ου Μνημονίου. Σε τέτοιες δηλώσεις φυσικά έχει προβεί και ο Αντώνης Σαμαράς…
…δεν μπορούν να σε αναγκάζουν να κάνεις κούρεμα χρέους και σε αυτά να περιλαμβάνονται και τα Ασφαλιστικά σου Ταμεία… Δεν είχαν CDS….
....αν πάμε πιο παλιά και τότε τα ίδια:
- Σε κάθε συζήτηση στη Βουλή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντίστοιχη αντιπολίτευση, ο εκάστοτε πρωθυπουργός απειλούσε τους βουλευτές του για ανατροπή της κυβέρνησης και προσφυγή σε κάλπες, οπότε διακινδυνεύουν την επανεκλογή τους ως βουλευτών, ή διαγραφή από το κόμμα.
- Η ίδια απειλή επαναλαμβανόταν και σε κάθε συζήτηση στη Βουλή κρίσιμου νομοσχεδίου (είναι πρόσφατο το παράδειγμα της αναγκαστικής ψήφισης μνημονίων ή άρνησης ψήφισης βουλευτών της συγκυβέρνησης και, φυσικά, διαγραφής τους από το αντίστοιχο κόμμα.
- Γνωστά και τα απειλητικά συνθήματα κατά τις προεκλογικές περιόδους μετά τη μεταπολίτευση από κυβερνήσεις ή αντιπολιτεύσεις, όπως “Καραμανλής ή τανκς!”, “Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω (Ανδρέας Παπανδρέου) με την έννοια ότι τυχόν μη επανεκλογής της κυβέρνησης θα ... επιστρέψει η χώρα στη "δεξιά. «Ή ψηφίζετε την Ελιά ή αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές» (Βενιζέλος 2014).

…Τέλος, δεν μπορείς κύριε υπουργέ των Οικονομικών να μιλάς για ελάφρυνση φόρων, όταν η τρόικα δεν σε αφήνει. Αυτό βέβαια λέγεται ψέμα… Εκτός και αν το φανταστήκαμε.
Όπως έχει πει και ο Albert Camus (1913-1960, Γάλλος συγγραφέας): Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.
Άρα, είστε και εκβιαστές και αιχμάλωτοι, με πολλές αποχρώσεις, έτσι για να μη βαριόμαστε.

Blogger Ελένη Στεργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα