«Οδυνηρός» ο Ιανουάριος για τις ευρωαγορές – Απώλειες άνω του 8% για DAX 30


'Ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους βίωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Ιανουάριο να αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας.

Ο συνδυασμός φόβων για ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, κάθετης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και δυσμενών εταιρικών μεγεθών τριμήνου ήταν αρκετός για να οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στην έξοδο των αγορών και να αφαιρέσει αρκετά τρισ. από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Πιθανώς η πολύ καλή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά τη

σημερινή συνεδρίαση – τελευταία για τον Ιανουάριο – να κατόρθωσε να βελτιώσει έστω και οριακά την συνολική τους εικόνα για τον μήνα.

Από την αρχή του 2016 στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εμπορευμάτων και πρώτων υλών αλλά και σε τραπεζικούς τίτλους, κατά κύριο λόγο ιταλικών τραπεζών.

Απώλειες 6,8% για τον μήνα είχε ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600, ο οποίος στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύθηκε 1,7% στις 340 μονάδες.

Βουτιά 8,7% για τον DAX 30, ο οποίος έχασε κατά τη διάρκεια του μήνα το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων και μοιάζει αρκετά δύσκολο να το επανακτήσει τουλάχιστον άμεσα. Την Παρασκευή ο δείκτης ενισχύθηκε 1,6% στις 9.798 μονάδες.

Λίγο καλύτερη η εικόνα για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να εμφανίζει μηνιαίες απώλειες 2,9%. Κέρδη 2,1% για τον δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση στις 6.059 μονάδες. Μηνιαίες απώλειες 4,7% για τον γαλλικό CAC 40, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύθηκε 2,1% στις 4.417 μονάδες.

Κάτι παραπάνω από ισχυρό το πλήγμα για την ιταλική χρηματιστηριακή αγορά, με τους τραπεζικούς τίτλους να ισοπεδώνονται κυριολεκτικά και σε αρκετές συνεδριάσεις να υπάρχει διακοπή διαπραγμάτευσής τους. Ο FTSE MIB είχε μηνιαία πτώση 12,8%, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκε 2,5% στις 18.657 μονάδες.

Μηνιαίες απώλειες 7,6% για τον ισπανικό IBEX 35, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις και εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων εκλογών, μιας και δεν διαφαίνεται συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Την Παρασκευή ο δείκτης ενισχύθηκε 2,6% στις 8.815 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα