«Όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις για το Υπερταμείο από τους Θεσμούς

Απορρίπτουν οι Θεσμοί τις υποψηφιότητες Ολ. Χαρίτου και Γ. Σταμπουλή - «Σύγκρουση συμφερόντων» και έλλειψη των απαραίτητων προσόντων οι βασικές αιτίες – Δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον ρόλο του Ευκ. Τσακαλώτου – Εξαίρεση των αμυντικών βιομηχανιών από το Υπερταμείο επιδιώκει το Μαξίμου

Την μία... πόρτα μετά την άλλη δέχεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επιλογές της για το πολυαναμενόμενο Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι Θεσμοί απέρριψαν τις δύο κυβερνητικές προτάσεις για στελέχωση του Επιτροπικού Συμβουλίου, δηλαδή

την κυρία Όλγα Χαρίτου αλλά και τον κ. Γιώργο Σταμπουλή. Σημειώνεται ότι η κυρία Χαρίτου είναι σύζυγος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου ενώ ο κ. Σταμπουλής είναι λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Η άρνηση των δανειστών στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία θεωρούν ότι οι δύο υποψήφιο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων», με την πρώτη «κατηγορία», πάντως, να θεωρείται πιο σημαντική, με δεδομένη την αξία της δημόσιας περιουσίας που θα κληθούν να διαχειριστούν.

Στον αντίποδα ο κ. Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται να έχει «περάσει τις εξετάσεις», αν και στη δική του περίπτωση υπάρχει ο σκόπελος του ασυμβίβαστου (ως στελέχους της ΤτΕ), με την ελληνική πλευρά να επιμένει σθεναρά για την τοποθέτησή του.

Τον χειρισμό του θέματος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι έχει δυσαρεστήσει ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσακαλώτος «λαμβάνει εντολές αποκλειστικά από το Μαξίμου, γεγονός που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει».

Το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι το Υπερταμείο εντάσσεται μεταξύ των προαπαιτούμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος της α' αξιολόγησης και να εκταμιευθεί η υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να επιταχύνει καθώς επιθυμεί διακαώς όλα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αμυντικές βιομηχανίες

Ένα ακόμη θέμα που έχει ενσκήψει – όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές – αφορά την ένταξη ή όχι των αμυντικών βιομηχανιών στο Υπερταμείο, με την κυβέρνηση να φέρεται ότι έχει καταθέσει αντιπρόταση στους θεσμούς, προκειμένου να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα» το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει «σπάσιμο» των αμυντικών συστημάτων, με το στρατιωτικό σκέλος να παραμείνει υπό τη διαχείριση του κράτους και το πολιτικό σκέλος να εκχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Φυσικά εάν η κυβερνητική πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε οι αμυντικές βιομηχανίες θα αντικατασταθούν από άλλες ΔΕΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα